Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Експерти обясниха как може да има по-евтин ток у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 22:04 / 26.04.2022Коментари ()583
©
Колкото по-бързо България затвори въглищните електроцентрали, толкова по-евтин ток ще има у нас. Това прогнозират експерти от Центъра за изследване на демокрацията пред Нова тв.

Затова били необходими масирани инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

По думите на експертите въглищните централи се субсидират от държавата с около един милиард евро годишно, а след 2025-а година това финансиране ще стане невъзможно.

"Песимистичният сценарий показва, че ще има бавно затваряне на въглищните централи до 2030-а година, което води след себе си сериозно покачване на електроенергията на едро с над 50% в същия период, при целевия сценарий, който сме разгледали, където въглищните централи затварят много по-рано, повишението на електроенергията е само с 13%", каза Мартин Владимиров.  

А според Констанца Рангелова, която е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, основното, което трябва да направи страната ни, е да намали зависимостите от природен газ, особено този, които идват от Русия.

"Природният газ е доказал, че е една от най-големите движещи сили за повишаването на цените на електроенергията последните месеци в цяла Европа", допълни тя.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Eksperti-obyasniha-kak-mozhe-da-ima-po-evtin-tok-u-nas-1256575
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.