Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кирил Петков от Гърция: Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона
Автор: Екип Burgas24.bg 13:22 / 08.07.2022Коментари ()786
© EPT
Нека си припомним, че преди месец отново заедно с премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис поставихме началото на тетрминала за втечнен газ в Александропулис. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков по време на церемонията по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), провела се на една от газоизмервателните станции на трасето в град Комотини.

"Този тип проекти обединяват общата визия да се открие нова връзка, ново геополитчиеско приятелство, което има реално измерение с интерконектора", каза още той, предаде novini.bg.

"Пускането на интерконектора в ескплоатация ще задълбочи енергийната свързаност между двете страни. Пускането на азерския газ ще сложи край на руския монопол. Географската близост на България и Гърция и общата принадлежност към Европейския съюз създава предпоставки за обща инфраструктура и енергийна сигурност. Нашата икномическа свързаност включва 30% от електроенергията от Гърция към България", отбеляза Петков.

"Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол", посочи още Петков.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Kiril-Petkov-ot-Gurciya-Interkonektorut-shte-transformira-energiinata-karta-na-regiona-1302811
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.