Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Синдикатите: Голяма част от високите цени на крайните продукти нямат обяснение – това е чиста спекула
Автор: Екип Burgas24.bg 10:07 / 23.01.2023Коментари ()640
©
Нормалната реакция на бизнеса след намаляването на цените на тока е да се намалят и цените на стоките и услугите. Надявам се да има намаление. Това заяви Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Част от бизнеса може да си позволи намаляване на цените и вдигане на възнагражденията. Голяма част от високите цени на крайните продукти нямат обяснение – това е чиста спекула", смята икономическият съветник Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", цитирана от Novini.bg.

Тя апелира управляващите, ако не успеят да накарат бизнеса, и особено прекупвачите, да нормализират цените, то да помислят компенсациите, които се дават на бизнеса, да се насочат към крайните потребители.

На въпрос относно това има ли среда бизнесът да намали цените, тя е убедена: "Имаше условия да не се увеличават толкова цените. Причините за увеличение бяха много през миналата година, но спекулата е огромна."

"Не съм съгласен за твърденията за спекула. Не наблюдаваме повишаване само в една група стоки и услуги, а общо на пазара. Имаме фундаментална причина за поскъпването – това е цената на енергоносителите и горивата, които са част от разходите на всеки бизнес", допълни Иванов.

Иванов поясни, че още в средата на 2021 г. е започнал ръст на цените при производителите: "Този ръст, в началото на 2022 г., достигна до 40% и към средата мина 48%. Той се прехвърли на крайните продукти в по-малка степен. Тоест, повишаването на цените е очаквано, а причините са обективни."


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Sindikatite-Golyama-chast-ot-visokite-ceni-na-krainite-produkti-nyamat-obyasnenie-tova-e-chista-spekula-1540809
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.