Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мощно земетресение удари Турция, десетки са загиналите, стотици са ранени
Автор: Екип Burgas24.bg 08:32 / 06.02.2023Коментари ()753
© АП
Земетресение с магнитуд 7,8 удари днес южната част на Турция, близо до град Газиантеп. Това съобщи Геологическият топографски институт на САЩ (USGS).

Трусът бе усетен в 04:17 ч. местно време. Той е станал на дълбочина от около 17,9 км. Епицентърът му е в окръг Пазарджик в окръг Кахраманмараш.

Трусът е бил усетен чак в Ливан, Сирия и Кипър. Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват разрушени сгради в няколко града в югоизточната част на страната.

В страната е обявена най-високата степен на тревога. Заедно със Службата за извънредни ситуации сме изпратили спасители в регионите

В поне четири провинции в Турция бяха регистрирани разрушения - Кахраманмараш, Малатия, Шанлъурфа и Газиантеп, съобщава вестник "Йени Шафак".

За момента се съобщава за четиридесет и двама души загинали и над 200 ранени в сирийските провинции Алепо, Хама и Латакия в резултат на земетресението в съседна Турция, съобщава Ройтерс, като се позова на сирийска държавна медия.

Министърът на вътрешните работи съобщи за 6 вторични труса от над 6 по скалата на Рихтер.

"След първото земетресение с магнитуд 7,4 бяха регистрирани още шест силни труса с магнитуд над 6. Последният беше с магнитуд 6,4. Всички наши служби работят, подготвят се товарни самолети" за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки, заяви Сюлейман Сойлу в ефира на телевизия ТРТ.

Турция се намира в една от най-активните сеизмични зони в света.


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Moshtno-zemetresenie-udari-Turciya-desetki-sa-zaginalite-stotici-sa-raneni-1556830
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.