Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проф. Кантарджиев с конкретни съвети срещу разпространението на скарлатина и варицела
Автор: Екип Burgas24.bg 14:48 / 19.03.2023Коментари ()775
©
Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли са обсъдили какви мерки да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела. Това информираха от общината.

Професорът даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за лечението на скарлатина или варицела при децата и техните родители. Според проф. Кантарджиев при стрептокок в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини. 

"Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване, почистване. След пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със заразен", допълни здравният съветник на Столична община.

Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата, каза още Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Kantardzhiev-s-konkretni-suveti-sreshtu-razprostranenieto-na-skarlatina-i-varicela-1605178
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.