Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Диетолог: Не ограничавайте яденето след празниците, причинява стрес на организма
Автор: Екип Burgas24.bg 09:36 / 18.04.2023Коментари ()534
©
Козунакът е един свръхкомбиниран кулинарен шедьовър, и обикновено препоръчвам да се консумира в отделен хранителен прием – например на закуска, на подкрепителна закуска в 10:00 или 16:00 часа с по-лека напитка, евентуално кафе, чай или разреден айрян. След празниците да не се преминава веднага към ограничаване и да приемаме само плодове и зеленчуци, защото резките промени в модела на хранене са стрес за организма", препоръча професорът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. 

Байкова обясни, че след всеки стрес организмът реагира по непредсказуем начин – ето защо е добре в следващите дни от светлата седмица да преминем към консумиране на предимно зеленчуци и плодове.

"Добре е зеленчуците да бъдат приемани под формата на супи, а плодовете да бъдат белени, за да не приемаме от химическите съединения, с които се обработват плодовете при тяхното отглеждане. Плодовете могат да бъдат печени, сурови, във всякаква форма, но да не прекаляваме с тях", съветва диетологът, след което припомни, че по време на празниците, както на Великден, така и на всеки тържествен повод, е добре да имаме предвид, че между отделните хранения трябва да има задължителна почивка за стомаха.

"Затова е добре от вид до вид храна да правим леки интервали, за да дадем възможност на храносмилателния тракт да обработи храната. Не е лошо да започваме деня с чаша напитка – например домашно приготвена цитронада, изцеден сок или по-добре едно смути, което да се разреди с малко вода, всички изброени са варианти, но не и газираните напитки – по-добре е те да бъдат избягвани. След това приемаме някакъв зеленчук, плод, салата, предястие, ордьовър, и вече след това може да се консумира и някаква алкохолна напитка – една чаша за наздравица. След около 30 минути започваме с поднасяне на кулинарните шедьорви, като можем да опитаме от няколко неща по малко, но отново с интервали от време".

Диетологът съветва обядът да е с по-леки гарнитури, като е за препоръчване да се избягват картофената салата с майонеза, както и руската салата, предават от БГНЕС.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Dietolog-Ne-ogranichavaite-yadeneto-sled-praznicite-prichinyava-stres-na-organizma-1642967
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.