Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Скакалците и щурците са полезни за хората, които искат да отслабнат
Автор: Екип Burgas24.bg 20:23 / 28.04.2023Коментари ()711
©
В началото на годината, на европейско ниво, беше разрешено да се влагат в храните насекоми, като задължително трябва да се изписват на български и на латински език на етикета, дори да се съдържат в минимално количество. 

Това е така наречената "нова храна", която тепърва навлиза на нашия пазар. За момента одобрени за консумация са видовете: брашнен червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашен щурец, прелетен скакалец и малък брашнен бръмбар. Съвсем скоро ще бъдат разрешени още няколко вида, съобщава bTV. Разрешена е консумацията им под формата на брашно, замразени или изсушени.

Въпреки че в много страни извън ЕС насекомите са част от традиционната трапеза на хората, в България, а и в Европа, това е по-скоро някаква екзотика. 

Повечето учени са категорични, че те са изключително богати на протеини, мазнини и витамини, а в същото време отнемат много по-малко ресурси, за да бъдат развъждани, в сравнение с животните, чието месо най-често присъства на трапезата в световен мащаб.

През последното десетилетие консумацията на буболечки и разнообразието от видове, които са обявявани като годни за ядене, нарастват главоломно, макар за мнозина все още да са немислима храна.

На първо място по здравословни ползи учените поставят скакалците и щурците, които са доказан източник на ценни протеини. Така те се превръщат в нова храна за спортуващите и тези, които искат да намалят теглото си.

Най-хранителни са т.нар. чапулини - скакалци от вида Sphenarium, които са си същински деликатес в Мексико. Изчислено е, че протеините съставляват цели 77,13% от теглото им. Причината е, че тези скакалци се хранят само с царевица, боб и люцерна, пише сайтът "Вкусотии". Чапулини в Мексико обикновено се сервират печени, с гуакамоле и тортиля и имат леко кисел и пикантен вкус.

Богати на полезни за човека мазнини са и червеите на палмовия бръмбар. Те отдавна присъстват в менюто на населението на Северна и Южна Америка.

Ларвите на брашнения бръмбар пък са единствените, които присъстват в хранителните навици на европейците. Отглеждат се много отдавна на Стария континент, като уж са били предназначени за храна за животни, но първо в Холандия, а после и в други западни страни, производството се насочва и към хората. Експерти сравняват хранителните им качества с тези на телешкото месо, но екологичният отпечатък при отглеждането им определят като драстично по-малък.

И от гъсениците има такива, които са годни за консумация от хората. Видът мопане е един от най-широко разпространените в света, като основно се похапва от населението в южните части на Африка. Отличителното им качество е, че са богат източник на желязо, но още по-впечатляващото е, че по този параграф надминават дори телешкото, при това в пъти. Това прави гъсениците отлична храна за хора с анемия. 

Списък на храните, към които може да се добавят насекоми на прах

Многозърнест хляб  

Многозърнести рула

Крекери и хлебни пръчици  

Зърнени блокчета  

Сухи миксове за печива   

Бисквитки  

Сухи тестени изделия с пълнеж и без пълнеж  

Сосове   

Преработени картофени продукти   

Ястия на основата на бобови растения и зеленчуци   

Пица


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Skakalcite-i-shturcite-sa-polezni-za-horata-koito-iskat-da-otslabnat-1658080
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.