Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Екзотична птица все повече може да се види близо до Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 20:12 / 04.06.2023Коментари ()1415
©
"Колонията на розовото фламинго край Бургас расте. През последните години популацията на екзотичната птица сериозно се покачва. Новосформираната колония към момента е с около 600 индивида общо и се счита, че е в разцвета си."

Това заяви ветеринарният лекар и експерт по птиците Йоан Славчев. Коментарът му бе по повод тревожната новина, че розовото фламинго избяга от Поморийското езеро.

Според експерти от "Зелени Балкани" - организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в България, птиците напускат езерото заради човешкия фактор. Въпреки забраната за практикуване на водни спортове в Поморийското езеро, което е защитената зона, хората махат табелките и нехаят за пернатите.

"Розовото фламинго не е типично за страната ни. Случайни птици са преминавали и са кацали в Бургас, за да си починат и да се нахранят в плитките, топли, солени водоеми, каквито са плитчините на бургаските езера. Там те се хранят с микроорганизми, които водят до тяхното оцветяване. Птиците периодично се местят от езеро в езеро, като започват да строят гнезда, което означава, че има възможност да се родят и бебета от вида у нас", коментира д-р Славчев пред "България Днес".

По негови думи, за да остане птицата у нас, хората трябва да спрат да навлизат на територията на езерата, защото смущават птиците. Друг рисков фактор за розовите пернати в Атанасовското езеро е, че само няколко километра ги делят от летище Бургас.

"Начинът да се съхрани видът е да се предпазва от бракониери и безпокойство. За съжаление, в България много защитени видове се обстрелват. Дали по погрешка, или защото някой решава да вдигне пушката и да гръмне птица, много застрашени видове изчезват", каза ветеринарният лекар.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ekzotichna-ptica-vse-poveche-mozhe-da-se-vidi-blizo-do-Burgas-1702710
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.