Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отново ще се обсъжда: Президентът наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна
Автор: Екип Burgas24.bg 10:13 / 04.12.2023Коментари ()1278
© Фокус
"Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет", заявява държавният глава

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Румен Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции "Гранична полиция“ и "Пожарна безопасност и сигурност на населението“. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. "Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът.

"Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“ е позицията на държавния глава.



Още по темата: общо новини по темата: 4317
27.05.2024 »
27.05.2024 »
27.05.2024 »
22.05.2024 »
15.05.2024 »
04.05.2024 »
предишна страница [ 1/720 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Otnovo-shte-se-obsuzhda-Prezidentut-nalozhi-veto-vurhu-predostavyaneto-na-bronirana-tehnika-na-Ukraina-1919815
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.