Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Европейският парламент одобри първия в света набор от регулаторни правила за изкуствения интелект
Автор: Цвети Тончева 12:52 / 18.03.2024Коментари ()1425
©
Европейският парламент одобри първия в света набор от регулаторни правила за управление на изкуствения интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

С последната редакция в регламента е включен и генеративният изкуствен интелект.

Регламентът съблюдава спазването на основни човешки права и затова поставя акцент върху риска, поясни доц. Тодорова. Той определя няколко степени на риск, свързани с използването на изкуствения интелект. "Изкуственият интелект, определян като много рисков, ще бъде забранен. Няма да бъде разрешено използването на изкуствен интелект за манипулиране на познанието и поведението на хората. Знаем за маркетингови трикове, за склоняването ни да купим нещо или да гласуваме за някого, когато се разчитат нашите емоции и се прави опит да ни се влияе. Забранено е използването му за извличане на чувствителни данни за лица с цел социална оценка –като социалната система, която съществува в Китай съвсем официално. Забранена е употребата на биометрични данни, лицево разпознаване, пръстови отпечатъци, и данни от проследяване на генома“, обясни футурологът.

Регламентът за изкуствени интелект според нея би могъл да ограничи развитието му, което не е непременно лошо. Много продукти няма да могат да се правят в Европа. Но ми се струва, че когато две или три години това се прави в САЩ и се види колко много човешки права са засегнати, можем да им послужим за пример“, коментира доц. Тодорова.

Според нея създаването на различни регулации за изкуствения интелект крие рискове и затова целият свят трябва да върви към сближаване на законодателните мерки.



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Evropeiskiyat-parlament-odobri-purviya-v-sveta-nabor-ot-regulatorni-pravila-za-izkustveniya-intelekt-2044353
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.