Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Земеделското министерство ще иска помощ от ЕК за случаите с мъртви делфини
Автор: Екип Burgas24.bg 15:29 / 18.11.2011Коментари ()941
© Burgas24.bg
За да предотвратим случаи на мъртви делфини от Министерство на земеделието ще поискаме техническа помощ от Европейската комисия за съоръжения, екипировки и техника с цел да увеличим капацитета на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) при патрулирането в Черно море. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Ангел Найденов за убийствата на делфини, съобщиха от МЗХ.

Найденов посочи, че предстои да се разпишат ясни процедури и отговорности за действията при откриване на изхвърлен на брега мъртъв делфин. "Тъй като мъртвите животни представляват опасност от зараза, би следвало да се откарват в екарисаж. В момента обаче според Закона за биологичното разнообразие телата не могат да се транспортират и затова концесионерите на плажовете обикновено ги загробват на място. Затова в спешен порядък МОСВ ще подготви поправки в закона. След това ще се разпишат правила, според които в случай на изхвърлен от морето труп на делфин, на място ще идват представители на Регионалните инспекции по околна среда и води, на ИАРА и ветеринарни лекари и труповете ще бъдат транспортирани до екарисажи. В случай, че има съмнения за злоумишлено убийство на делфин, ще се подава сигнал до прокуратурата", обясни Найденов.

Случаите на мъртви делфини, изхвърлени от морето, са в обсега на действие на различни институции - Регионалните инспекции по околна среда и водите, на съответните общини, както и на служителите на Министерство на вътрешните работи, ако се установи, че върху делфините има умишлено посегателство, тъй като това вече е криминално деяние.
Съгласно правомощията, които има Агенцията по рибарство и аквакултури, инспекторите й трябва да следят за извършването на нерегламентиран улов на морски бозайници, който е абсолютно забранен. Инспекторите могат да санкционират нарушител, ако е заловен в момент на извършване на деянието. Т.е. ако е заловен рибар, който е извършил улов на морски бозайник или делфинът е превозван, пренасян или предлаган за продажба.

При подаден сигнал за изхвърлени делфини на брега и при липса на заловен нарушител, контролните органи на ИАРА могат да извършат проверка на място, да констатират факта и да уведомят компетентните за това органи, които да установят причината за смъртта на бозайниците.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 28
13.08.2013 »
21.06.2012 »
20.06.2012 »
15.06.2012 »
20.04.2012 »
18.04.2012 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Zemedelskoto-ministerstvo-shte-iska-pomosht-ot-EK-za-sluchaite-s-murtvi-delfini-305935
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.