Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Акция "Пешеходец“ стартира в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:15 / 07.03.2012Коментари ()2851
От днес Община Бургас и Областната дирекция на МВР стартират акция "Пешеходец". Целта й е да се намалят пътнотранспортните произшествия с пешеходци. В акцията ще бъдат санкционирани пешеходците, които пресичат на различни от определите за това места.

За целта служители от сектор "Пътна полиция" ще дежурят на междинни участъци, в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Най-голямо присъствие ще има на най-опасните и ключови улици в града - "Демокрация", "Стефан Стамболов", "Цар Симеон", "Гурко", "Одрин" и "Струга". Рискови участъци са още районът около Новата поща и ул. "Сан Стефано".
Пътните полицаи ще следят за допускани нарушения и ще налагат глоби по фишове на пешеходците. Стойността на глобата за пешеходец, пресякъл на червен светофар или на неразрешено място е 10 лева.

Кметът Димитър Николов призова таксиметровите шофьори също да се присъединят към акцията и да подават сигнали за констатирани нарушения и неспазване правилата за пресичане на пешеходни пътеки.

Инициативата е безсрочна и цели да ограничи нелепите инциденти при пресичане на пътното платно, голяма част от които са по вина на пешеходците.

Според статистиката на МВР от началото на годината в Бургаска област са регистрирани 52 случая на ПТП по вина на неправилно пресичащи пешеходци, на които са наложени глоби с фиш . 12 са тежките катастрофи с пешеходци, от които 1 загинал и 11 ранени.

В тази връзка днес се проведе поредната образователно-превантивна беседа по пътна безопасност с участието на ученици от бургаското основно училище "Братя Миладинови". Тя е част от инициативата "Полицай в класната стая". В нея участваха инспекторът по превенция към ОДМВР - Бургас Цветелина Рандева и инспекторът от сектор "Пътна полиция" - Георги Топалов.

Малчуганите разгледаха служебен автомобил на сектор "Пътна полиция" и научиха как се ползва дрегера за алкохол или упойващи вещества, стоп-палката и в които случаи родителите им са нарушили закона и подлежат на санкции. Проведени бяха демонстрации на звука на полицейската сирена и как работят мобилните камери, монтирани в колата на "Пътна полиция". Учениците проявиха интерес и към съвместните инициативи, предприети от Община Бургас, Областна дирекция на МВР и Фондация "Безопасни улици от Валя", като поискаха от специалния знак за спиране на пътния трафик на възлови пешеходни пътеки, раздаван в началото на учебната година в бургаските училища.

На децата бе напомнено още, че пешеходците от своя страна също носят отговорност, ако пресичат на необозначени за целта места.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Akciya-Peshehodec-startira-v-Burgas-334835
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.