Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Умни светещи пешеходни пътеки правят в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:11 / 31.10.2012Коментари ()6063
© Bulfoto
Десет умни светещи пешеходни пътеки ще бъдат направени в страната. Първата такава зебра - при Ректората на СУ "Св. Кл. Охридски", беше открита вчера от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Още четири такива пътеки ще има в София, други пет във Варна, Бургас и Пловдив. Проектът за светещите пешеходни пътеки е разработен от екип на Института за космически изследвания и технологии към БАН. София е първият европейски град с такъв тип пешеходна пътека.

Зебрите ще са с директно монтирани върху платното специални диоди. Лампите започват да примигват веднага щом пешеходец стъпи върху пътеката. Диодите се зареждат сами благодарение на слънцето.

"Светлината преминава по посоката, в която пресича пешеходецът и лампичките започват да светят, когато човекът тръгне", обясни координаторът на проекта Александър Цветков от БАН. Така шофьорите ще могат да забележат пресичащия най-малко от 50-метра през деня и на 500 през нощта. Целта на проекта е пътят да стане по-безопасен и шофьорите на автомобили да са сигурни, че трябва спрат, когато хората преминават.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Umni-sveteshti-peshehodni-puteki-pravyat-v-Burgas-391382
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.