Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Главният секретар на МВР: Бедните не тръгват сами да продават гласа си, биват организирани
Автор: Екип Burgas24.bg 13:49 / 25.03.2013Коментари ()1435
© Burgas24.bg
МВР са набелязали приоритетни мерки по време на предстоящите избори на базата на опитите и добрите практики от миналите. Това съобщи на пресконференция в Хисаря главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

Съгласно подписана заповед между главния прокурор, вътрешния министър и председателя на ДАНС, изборите ще бъдат проведени под ръководството на съответните компетентни прокуратури. Ползването на СРС-та, ако има и когато е необходимо, ще става единствено и само при образуване на досъдебни производства от името на прокурора след решения на компетентния съд. При оперативни дела няма да се използва СРС, изтъкна Калин Георгиев, като поясни, че доброволно са се отказали от това законово право заради политически спекулации. По отношение на спазване на обществения ред, охраняването на изборните секции и транспортиране на бюлетините вече е създадено. Важно е да има добро взаимодействие между органите на прокуратурата, ДАНС и останалите правоохранителни страни, каза още Георгиев.

Не на последно място трябва да бъде своевременно и качествено подаване на информация от информационното обслужване към медиите. Георгиев призова представители на медиите, когато показват информация за купуване на гласове в своите журналистически разследвания, да не действат самостоятелно и да не проявяват самоинициатива, а да търсят съдействие от МВР. Това се налага, за да бъде регламентирано всичко и вкарано в рамките на нормите на Наказателни кодекс. По този начин тези разследвания ще имат реален резултат с осъдени и задържани лица.

Според главния секретар, бедните хора не тръгват сами да продават гласа си, а биват организирани. Те биват поставяни във финансова зависимост от определени групи хора. Това са криминално проявени лица с различна мултикриминална дейност - от разпространители на наркотици до икономически престъпници. Затова именно се търсят хора с влияния, които разполагат с пари и са склонни да накарат подчинените и работниците си да гласуват по тяхна воля.

По думите на Калин Георгиев върху това се концентрира работата на полицията сега. Организиране на демократични избори не е задача, по която полицията работи за първия път. Служителите на МВР имат вече опита и капацитета да се учат от предишни грешки, натрупани през последните 20 години.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 438
17.01.2014 »
19.10.2013 »
18.10.2013 »
14.10.2013 »
03.08.2013 »
21.07.2013 »
предишна страница [ 1/73 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Glavniyat-sekretar-na-MVR-Bednite-ne-trugvat-sami-da-prodavat-glasa-si-bivat-organizirani-423382
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.