Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представиха оригинални идеи за визията на площад "Тройката"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:16 / 17.10.2014Коментари ()4700
На нова епоха с добро сътрудничество между архитекти, скулптури и художници можем да станем свидетели, след като вчера осем творци представиха свои нетрадиционни идеи за това, как би могъл да изглежда един от емблематичните площади в родния Бургас - този на Тройката, наречен "обновена архитектурна среда". Поне това си пожелаха авторите, които споделиха своите оригинални виждания в необширното, но изпълнено с артистичен заряд, пространство на галерия "Георги Баев", предаде репортер на Burgas24.bg.

Георги Динев, Николай Дубаров, Мария Алексиева, Севдалина Проданова, Георги Георгиев, Атанас Стоянов, Огнян Петков и Добри Вътев бяха хората на изкуството, които с некласически решения и без претенции за обвързаност с конкретно възлагане, провокираха аудиторията с интересни идеи.

Решение, предизвикващо усмивка са дали Николай Дубаров и Руси Костадинов за събирането на боклук, преобразявайки контейнер-каравана в къща на колела, с входна врата, прозорци, теглич и регистрационен номер. Но не само усмивки предизвиква решението - по скоро това е една метафора, илюстрираща средата в която живеем.
"За оптимиста каравана, за песимиста - кофа за боклук, за реалиста артистичен и шеговит прочит на темите за туризма и боклука и връзката между тях", бе шегата на авторите.
 
Двамата творци представят проект, наречен "Виа понтика", за който споделят: "Птиците обичат Бургас, защото тук те намират дом и място за отдих, през дългия път на своята миграция. Морето и небето са в постоянна целувка. Това вдъхновява рапана да полети още повече, когато самата природа със своята гениалност е сътворила рапани със силует на птици".

Никола Станчев е представил пластика, наречена "Морски празник", която би могла да бъде позиционирана пред книжарница "Хеликон". Върху хоризонталния кръгъл елемент, изработен от метална сплав, са гравирани съзвездия Водолей, Риби, Пегас...

Същият автор е изработил и "Междузвездна пеперуда" с криле, представляващи астролабия - уред за определяне положението на планетите спрямо звездите. Използва се и за предсказване на бъдещето и ще внесе поетичен елемент на площадното пространство.

Масивен фрагмент от корабно весло е другата идея за пластика. Експониран е като медальон с колие от неръждаема стомана. "Това е поредният ми акт да спася от претопяване стари, красиви машинни елементи, като ги рециклирам в изкуство" е споделил авторът .

Може би най-шеговитата и атрактивна експозиция остава тази, наречена "Въй" - символът на лексиката на бургаския гражданин. Проектът настоява за много зеленина, а веселият надпис, изработен от корабно въже и неръждаема стомана е разположен пред паметника на Альошата.

"Тройката" е проект с ново виждане на името на преобразувания бургаски площад. Това е пластика от неръждаема стомана на рибарска кукичка, наричаща се "Тройка".

"Това е съвпадение, което никой досега не е открил. Една малка дребна вещ, която носи името на този площад, може да бъде направена още по-значима под формата на голяма пластика, която всички могат да видят", казва авторът.

В галерията беше представена експозицията "Графичен пленер 2014", както и трите емблематични скулптури "Среща в камък - 2014".
Специален гост бе Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование и култура в Община Бургас.



Още по темата: общо новини по темата: 25
15.08.2017 »
23.12.2014 »
10.12.2014 »
13.11.2014 »
16.10.2014 »
15.10.2014 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Predstaviha-originalni-idei-za-viziyata-na-ploshtad-Troikata-519812
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.