Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Виетнамската провинция Куанг Нин иска близки отношения с Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:29 / 20.05.2015Коментари ()1284
©
Бургас приличал на виетнамския Куанг Нин, поради което в Общинския съвет е внесено предложение за сътрудничество между българския град и провинцията от социалистическата република.

"В резултат на активната кореспонденция и контакти между Бургас и провинция Куанг Нин, Социалистическа република Виетнам, с писма до Община Бургас е заявен интерес от председателя на Народния комитет на провинцията Куанг Нин за установяване на по-близки взаимоотношения и подписване на споразумение за разбирателство и създаване на връзки на приятелство и сътрудничество", мотивира се кметът на Бургас Димитър Николов.

Проведени са и поредица срещи с Негово превъзходителство Ле Дък Лиу, посланик на СР Виетнам в България, на която са били обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на индустрията, туризма и културата. "Между двата града съществуват множество прилики и потенциал на партньорство, които могат да бъдат добра основа за обмяна на опит, добри практики и да допринесат за по-нататъшното им развитие", са мотивите, описани в докладната записка, внесена в местния парламент.

Провинцията е най-голямата в Североизточен Виетнам, с добре развито земеделие и индустрия. Един от най-големите производители и износители на морски продукти. Бургас е сочен като изключително подходящ партньор за осъществяване на износ за трети държави през града, като една от идеите е суровините да се обработват тук, съобщава "Флагман".

Най-голямото пристанище в Куанг Нин търси стратегически партньор в Европа, като изискванията отговорят на профила на Пристанище Бургас. Провинцията има интерес да подготвя в Бургас бъдещите си туристически кадри, като идеята е това да се осъществява чрез спогодба между учебни заведения от Куанг Нин и Бургас. Налице е взаимен интерес от осъществяване на сътрудничество между двата града.

Бургазлии помнят още времето от социализма, когато в града работеха и учеха хиляди виетнамци. С демократичните промени обаче връзките на Бургас със социалистическата република рязко бяха прекъснати.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vietnamskata-provinciya-Kuang-Nin-iska-blizki-otnosheniya-s-Burgas-559207
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.