Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Над половин милиард души страдат от затлъстяване
Автор: Екип Burgas24.bg 13:39 / 30.05.2015Коментари ()860
©
Здравна лекция на тема "Как да се преборим със затлъстяването" беше организирана по инициатива на структурата на Жени ГЕРБ във варненския район "Младост". Специален гост на събитието, което се проведе в клуба на ПП ГЕРБ в района, беше д-р Соня Галчева - педиатър в УМБАЛ "Св. Марина", специалист по детска ендокринология и болести на обмяната, успешно защитила дисертация, посветена на затлъстяването при децата. 

Д-р Галчева се включи в дискусията по покана на Нели Вълева от дамската структура на ГЕРБ-Младост. Срещата се проведе по настояване на граждани и в отговор на проблемите, които бяха поставени по време на кампанията, с която Жени ГЕРБ -Варна отбелязаха Световния ден за борба с хипертонията. 

"Над половин милиард души страдат от затлъстяване. Проблемът придоби измеренията на "нова епидемия на 21 век". Всяко пето дете в Европа е с наднормено тегло, а с всяка изминала година броят на тези деца нараства с 400 000. Статистиката във Варна от 2007 г., когато е правено проучване за храненето на децата, сочи, че 10% от подрастващите са със затлъстяване", коментира д-р Галчева. 

Тя изтъкна, че затлъстяването често става причина за диабет, хипертония и други сериозни заболявания, които се проявяват във все по-ранна възраст. 

"За съжаление, вече има случай на мозъчен инсулт и при 13-годишно дете", посочи специалистът и увери, че с подходящо хранене и физическа активност рискът от затлъстяване може да се избегне дори при фамилно обременени деца. 

Д-р Галчева посъветва хората с наднормено тегло да си водят хранителен дневник. 

"Дори да го правите само в рамките на два дни, Вие ще можете ясно да откроите основните проблеми в своето хранене. Няма забранени храни, но има правила, които трябва да се спазват. Понякога това изисква да направим промени в начина си на живот", допълни д-р Галчева и отговори на всички въпроси, които бяха поставени относно здравословното хранене при децата и възрастните, диетите, както и заболяванията, които се дължат на наднормено тегло, и борбата с тях.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Nad-polovin-miliard-dushi-stradat-ot-zatlustyavane-560888
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.