Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Експресен тест на хигиената в операционните въвежда МБАЛ- Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:23 / 01.06.2015Коментари ()958
© Burgas24.bg
Експресен тест на хигиената в операционните въвежда МБАЛ - Бургас, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение.

Внедрена е система, която за 15 секунди отчита нивото на замърсяване на повърхности и ръце. Тя ще бъде използвана за внезапни проверки в Операционния блок, който е едно от най-рисковите отделения в болницата.

С уреда за моментна проверка на дезинфекцията се работи изключително лесно. С тампон се взима проба от съответната повърхност и се поставя в епруветка с реактивна течност. Резултатът се отчита електронно за 15 секунди. Екранът реагира със светофарна сигнализация. Зелено - чисто, жълто - граничен резултат, червено - замърсена повърхност. За анализа се използва химическа реакция, която открива специална молекула (АТФ), отговорна за наличие на биологичен материал върху повърхности или ръце. Присъствието на молекулата показва, че повърхността не е била почистена добре и може да поддържа и подпомага биологичния растеж. Остатъците й могат да съдържат както бактерии, така и потенциални алергени.

Експресният тест се използва основно за контрол на хигиената - за изненадващи или контролни проверки на почистването и дезинфекцията. Изработват се няколко вида точки - високорискови, среднорискови и нискорискови.

Високорисковите се проверяват няколко пъти в седмицата. Системата е въведена пилотно в сливенската болница. На първата седмица експресният тест показва, че само 9% от повърхностите са стерилни. За шест седмици нивото на почистване се увеличава многократно и индикацията вече е зелена при 51% от повърхностите.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ekspresen-test-na-higienata-v-operacionnite-vuvezhda-MBAL-Burgas-561165
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.