Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
КЗК проверява дали цените на горивата у нас отразяват поевтиняването на петрола
Автор: Екип Burgas24.bg 15:56 / 06.07.2015Коментари ()976
©
Комисията за защита на конкуренцията проверява родните бензиностанции как отразяват в ценообразуването на бензина и дизела поевтиняването на петрола на световните пазари. Това обяви пред ТВ "Европа" говорителят на комисията Марио Гавраилов.

КЗК започна секторен анализ на пазара на бензин и дизел у нас. Проверката е мотивирана от появата на нови търговци на дребно, както и от отстъпките, предлагани от определени бензиностанции, част от които се оказват привидни. Но най-важната причина за проверката са сигналите за несъответствие между тенденциите на световните пазари и сумите, които плащаме за горива у нас.

Засега от комисията се въздържат от коментар дали става въпрос за картелни споразумения между привидно конкурентните вериги бензиностанции, както и между производители и търговци.

Ако се докаже картелно споразумение между бензиностанции, които държат цените на бензина и дизела у нас високи въпреки поевтиняването на петрола на световните пазари, КЗК ще наложи санкции.

Проверката на КЗК ще продължи няколко месеца. Припомняме, че в началото на тази година вицепремиерът Томислав Дончев даде на комисията срок до 31 март, за да изясни защо българите зареждаме с най-скъпия дизел в ЕС.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/KZK-proveryava-dali-cenite-na-gorivata-u-nas-otrazyavat-poevtinyavaneto-na-petrola-568147
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.