Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Предлагат създаване на фонд за справяне със заразните болести при животните
Автор: Екип Burgas24.bg 14:55 / 12.08.2015Коментари ()737
©
Министерството на земеделието предлага създаване на специален фонд, в който да се събират средства за справяне със заразните болести при животните. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Все още не е взето окончателно решение откъде ще се набират парите във фонда, предаде БНР.

Такъв фонд е съществувал до преди 15 години и не е ясно защо е закрит. Той обаче би позволил по-бърза реакция на държавата при избухване на заразни заболявания. Възможно е парите в него да се трупат, като се отчислява процент от таксите, събирани от Агенцията по храните. Годишно приходите на Агенцията са около 50 милиона лева, затова има възможност поне 5 милиона лева да влизат във фонда. Министърът гарантира, че пари от животновъдите за целта няма да се вземат.

Като друга мярка ведомството предлага Центърът за оценка на риска, който сега е към Агенцията по храните, да мине на пряко подчинение на министъра на земеделието, за да подава точни данни за ситуацията в страната, без да е зависим от конюнктурата. Ветеринари и животновъди ще бъдат наказвани, ако не спазват мерките за безопасност, каза още заместник-министър Цветан Димитров.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Predlagat-suzdavane-na-fond-za-spravyane-sus-zaraznite-bolesti-pri-zhivotnite-576162
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.