Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ПП "Новите лидери" разяснява кой има право да гласува в референдума и как става дописването в списъците
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 19.10.2015Коментари ()865
©
На 25 октомври 2015 г. ще се проведе национален референдум, на който ще гласуваме дали подкрепяме идеята да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите.

ПП "Новите лидери" призовава всички свои симпатизанти да гласуват с "ДА" на референдума. Всеки, който има нужда от разяснения за начина, по който се гласува, може да дойде в офиса ни, където наши служители ще му обяснят подробно" заяви адвокат Митева, председател на ПП "Новите лидери". "Кампанията ни ще се осъществи и в интернет със серия от публикации, които ще дадат яснота как да гласувате в деня на референдума, така че вотът ви да е валиден."

КОИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ В НАЦИОНАЛНИЯ РЕФЕРЕНДУМ НА 25 ОКТОМВРИ 2015 г.

Право да гласуват в националния референдум на 25 октомври 2015 г имат всички български граждани, които са навършили 18 години към деня на националния референдум включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и имат постоянен адрес на територията на Република България към датата на насрочване на референдума - 10 август 2015 г. включително.

Как става дописването в списъка в деня на националния референдум?

В деня на националния референдум дописването в списъка за гласуване се извършва от СИК в съответната избирателна секция по постоянния адрес на гласоподавателя, ако не фигурира в списъка на заличените лица.

В изборния ден кметът на съответната община по искане на лицето издава удостоверение за наличие или липса на основание за вписване на лицето в списъка на заличените лица. Отказът за издаване на удостоверение се мотивира. След представяне на удостоверението, данните на гласоподавателя се вписват в списъка за гласуване и
същият се допуска да гласува. Във всички случаи той подава пред СИК и декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

В изборния ден лицата, които са заявили, че ще гласуват извън страната, могат да гласуват в избирателната секция по постоянния им адрес след представяне на документ за самоличност и декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място, която им се предоставя от СИК, като данните на избирателя се вписват в списъка за гласуване.

Отказът на СИК да извърши дописване в списъка за гласуване е писмен и може да се оспорва пред Общинската избирателна комисия (ОИК), която се произнася по жалбата незабавно. Решението на ОИК подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия (ЦИК).




Още по темата: общо новини по темата: 13
21.10.2015 »
21.10.2015 »
20.10.2015 »
18.10.2015 »
17.10.2015 »
16.10.2015 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/PP-Novite-lideri-razyasnyava-koi-ima-pravo-da-glasuva-v-referenduma-i-kak-stava-dopisvaneto-v-spisucite-590446
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.