Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С нова система следят в реално време за петролни петна в Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 12:23 / 31.10.2015Коментари ()624
©
За петролни петна в Черно море ще следи нова информационна система, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Тя трябва да е готова през март следващата година. Системата ще събира и разпространява данни от различни статични и динамични системи за състоянието на морските води с цел превенция на нефтени разливи.

Тя ще бъде изградена по Норвежката програма от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна в партньрство с Басейнова дирекция "Черноморски район" на МОСВ и областната администрация на Варна.

По проекта ще се разработи система за наблюдение на морските пространства, като в нея ще бъдат интегрирани наличните в момента.

От екоминистерството посочват, че процесите в морската шир ще бъдат визуализирани в реално време. Информацията ще е за уникален в европейски и регионален мащаб център. Комплексът ще се използва в тренировъчен и в оперативен режим.

Предвижда се да бъде създадена и лаборатория. Нейната задача ще е да определя състоянието на морската вода и управлението на баластните води. Освен това ще изготвя оценка на последствията от замърсяване с нефтопродукти. Ще бъде изграден и оперативен център за преодоляването на последствия от нефтени разливи с допълнителни терминали в Басейновата дирекция и Областната администрация.

От МОСВ уточняват още, че резултатите от проекта "Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона (IISSCZM)" ще обхванат цялата българска крайбрежната зона.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/S-nova-sistema-sledyat-v-realno-vreme-za-petrolni-petna-v-Cherno-more-593391
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.