Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Меркел предупреди за въоръжени сблъсъци на Балканите, ако затворят границата с Австрия
Автор: Екип Burgas24.bg 12:39 / 03.11.2015Коментари ()1930
©
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че има опасност от въоръжени сблъсъци между страни от Балканите, през които минават транзитните маршрути на бежанския поток, ако се наложи Германия да затвори границата с Австрия, предаде Франс прес. В някой страни от Западните Балкани вече има напрежение и аз не искам там да се стигне до военни сблъсъци", каза снощи канцлерът на заседание на Християндемократическия съюз в Дармщат.

Мнозина експерти предупредиха, че ако Германия - основна дестинация за мигрантите и бежанците от войната в Сирия - затвори границата с Австрия, същото ще сторят и балканските страни, през които транзитира мигрантският поток.

Европейският съюз обяви в края на октомври, че ще създаде условия за настаняване на 100 000 бежанци в Гърция и на Балканите, за да овладее небивалата миграционна криза, на фона на напреженията между Словения, Хърватия, Сърбия и Унгария заради транзитното преминаване на десетки хиляди мигранти.

Меркел заяви, че не иска да засилва мрачните тонове, но че ситуацията може бързо да се влоши. Бежанският проблем предизвика разделения и в управляващата широка коалиция между консерватори и социалдемократи в Германия. В неделя те не успяха да се споразумеят по искането на баварските консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) Германия да приема по-малко бежанци.

Прогнозата е, че до края на годината те ще бъдат между 800 000 и 1 милион. Нов кръг преговори са насрочени за четвъртък по друго искане на ХСС - за създаване на транзитни зони по германско-австрийската граница, където да се ускори проверката на документите и експулсирането.

Социалдемократите отхвърлиха това искане. Ако на новия кръг не се постигне резултат, ще продължим да преговаряме, каза Ангела Меркел. "Не за първи път трябва да убеждаваме социалдемократите в правилността на някои неща", добави тя.




Още по темата: общо новини по темата: 889
23.04.2023 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
26.10.2022 »
18.10.2022 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница
Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Merkel-predupredi-za-vuoruzheni-sblusuci-na-Balkanite-ako-zatvoryat-granicata-s-Avstriya-593999
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.