Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разрешиха два нови строежа на Иракли
Автор: Екип Burgas24.bg 15:06 / 25.01.2017Коментари ()1421
©
На Иракли - един от трите диви плажа, на които миналата пролет депутатите забраниха със закон всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия, ще се строи пак. Преди десет дни екоинспекцията в Бургас е позволила два нови строежа в местността Кладери.

В един и същ ден - на 13 януари (петък), директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Тонка Атанасова е разписала две решения, с които разрешава строителството на две нови и идентични ваканционни селища с бунгала в местността Кладери. Двата проекта са съответно на братята Димитър и Васил Саръстови.

В съгласувателното решение Атанасова посочва, че няма вероятност строителството им да окаже "значително отрицателно въздействие" върху природните местообитания и видове в защитена местност Емона за дивите птици и защитена зона Емине-Иракли".

Преценката на екоинспекцията е, че те не се нуждаят от оценка за въздействие върху околната среда. В същото време двата съседни терена са от по 5.374 декара всеки. Законът за опазване на околната среда задължава да се прави такава оценка (ОВОС), когато строежите са над 10 декара. В случая инспекцията е преценила, че двата проекта на двамата братя не са един и същ проект и затова не налага ОВОС.

Срокът за обжалване на решенията е две седмици (14 дни) от съобщаването му, което значи най-вероятно до края на месец януари. На сайта на РИОСВ те са публикувани на 17 януари 2017 г.

"Дневник" изпрати запитване до Министерството на околната среда и водите, както и до екоинспекцията в Бургас с уточняващи въпроси.

В близост, в северния край на залива, отново в местността Кладери се строи и вилно селище от "Дарс инвест". Този строеж, предизвикал последните протести в защита на Иракли, включва 9 едноетажни и 5 двуетажни ваканционни бунгала и три склада с басейни. Според институциите строителството, което беше спряно преди три години по нареждане на бургаската дирекция за национален строителен надзор, е законно.

Източник: в. "Дневник"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Razreshiha-dva-novi-stroezha-na-Irakli-700154
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.