Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ученици от Английската гимназия гостуваха на Окръжен съд – Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:00 / 01.02.2017Коментари ()4053
©
Бивши и настоящи ученици от
ГПАЕ"ГЕО МИЛЕВ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ученици от Профилирана гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев" в Бургас гостуваха на Окръжен и Районен съд - Бургас. Двете съдебни институции посрещнаха отново млади хора, като организираха своеобразен "Ден на отворените врати".

"Ние сме щастливи да ни гостувате и да представим пред Вас, как правото помага да бъдем добри граждани", с тези думи заместник - председателя на Окръжен съд - Бургас, съдия Петя Петрова приветства учениците. "Когато човек знае правата си, познава и границите на собствената си свобода", допълни още магистрата.

Посещението на учениците от клуб "Добър гражданин" на Английската гимназия бе в рамките на Образователната програма на ВСС "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.", по която работят двата съда. 

"Клубът е създаден в гимназията, за да отговори на потребностите на учениците и да повиши тяхната информираност относно различни видове институции и начина, по който те функционират в нашето общество", коментира ръководителя и заместник - директор в училището, Силвия Пехливанова. В това се изразява и работата на Окръжен и Районен съд - Бургас в рамките на програ
©
мата, да информират и образоват младите хора за работата на съдебната институция.

Съдия Таня Маркова запозна в лекция учениците със статута на магистратите и представи работата на професиите - съдия, прокурор и следовател. Като граждански съдия тя разказа, какви права и задължения има в гражданското право, кои са участниците в съдебния процес. Но учениците не спираха да задават въпроси, на какъв принцип се разпределят делата, как съдът прави проверка на истинността в показанията на свидетелите. Веднага след открития урок, те присъстваха и на реален съдебен процес по вземане на мярка за неотклонение на обвиняем.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uchenici-ot-Angliiskata-gimnaziya-gostuvaha-na-Okruzhen-sud-Burgas-701632
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.