Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Стартираха петиция за обявяването на Национален ден на орела
Автор: Екип Burgas24.bg 11:30 / 11.07.2017Коментари ()1290
©
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) инициира петиция за обявяването на Национален ден на орела. Избраната дата е 27 юни и целта е в този ден да се напомня за незаменимата роля на тези птици в природата посредством информационни кампании и образователни инициативи. Исканията на БДЗП са адресирани към министъра на земеделието, храните и горите и към министъра на околната среда и водите.

Петицията призовава всяка година по повод новоучредения Национален ден на орела двете институции да отчитат състоянието в България на най-уязвимите видове птици, каквито са орлите, и постигнатото през изминалата година за опазването и увеличаването на популацията им.

Петицията изразява очакванията Министерството на околната среда и водите, чрез трите национални парка и регионалните инспекции, както и Министерството на земеделието, храните и горите, чрез подчинените му природни паркове, да се ангажират с ежегодни образователни кампании, насочени към широката общественост, в различни градове на страната, посветени на опазването на орлите.

България е сред страните в Европа с най-запазена природа с близо 34% от територията й, която попада в мрежата "Натура 2000". По богатство на орнитофауната си България се нарежда на второ място в Европа след Испания. Територията на страната представлява само 1% от територията на Европа, а тук се срещат близо 400 вида птици, или 76% от европейската орнитофауна. Въпреки това природата ни е белязана от черна хроника на изчезващи и изчезнали видове. Сред тях са и орлите - властелини на небето - често срещани у нас само допреди 60-70 години, а днес малцина българи са виждали орел на живо.

Въпреки законодателството, забраняващо и криминализиращо посегателството над грабливи птици, много от тях, включени в "Червената книга на Република България", продължават да бъдат обект на бракониерство, а местата, където живеят, се унищожават.

Орлите не загиват само от бракониерски куршуми. Някои видове орли, дарени с почти човешко дълголетие, стават и косвени жертви - загиват от късо съединение при кацане върху необезопасени електропроводи и стълбове, умират от отровни примамки, незаконно поставени срещу чакали, вълци или скитащи кучета, или изчезват, защото унищожаваме местообитанията им.

Властелините на небето трябва да продължат да живеят и в бъдещето ни. Тяхното присъствие е признак на запазена природа и здравословна околна среда, от която се нуждаем и ние, хората. Те са национално природно богатство, което си струва да пазим и умножаваме. А за да го опазим, трябва повече хора да знаят за него.

Петицията е част от кампанията "За да има орли", организирана в рамките на проектите "Горите на орела", "Живот за царския орел" и "Земя за царския орел", финансирани по програма LIFE на ЕС и с подкрепата на Изпълнителна агенция по горите.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Startiraha-peticiya-za-obyavyavaneto-na-Nacionalen-den-na-orela-734393
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.