Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
210 дела за недостъпна среда само за два месеца
Автор: Екип Burgas24.bg 11:39 / 15.06.2018Коментари ()1910
©
Комисията за защита от дискриминация образува общо 210 нови преписки за недостъпна среда. Това става след обстойни проверки в цялата страна през месеците април и май. Очакването на Комисията е между 80 и 120 нови преписки да се образуват всеки месец, като това се реализира в рамките на безсрочната кампания на КЗД "Достъпна България“.

Комисията припомня, че по всяка преписка, ако се установи, че има недостъпна среда за хора с увреждания, институцията има право да налага първоначална глоба в размер до 2000 лева, а ако нарушението не се отстрани в срок, глобите могат да достигнат до 20 000 лева за всяка отделна преписка.

"Достъпна България“ за нас е кауза и считаме, че създаването на достъпна среда е принципен въпрос. Всеки обществен обект трябва да стане достъпен за хора с увреждания. Ние сме добронамерени, включително даваме сертификати за достъпна среда, щом някъде тя е реализирана качествено. Но трябва да има яснота, че не се притесняваме да приложим цялата строгост на закона там, където няма изграден достъп за хората с увреждания“, заяви председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева.

Новообразуваните в КЗД преписки са разпределени на пети специализиран постоянен заседателен състав на Комисията, в който участват Златина Дукова, д-р Владимира Стоименова и Петър Кичашки. Новите производства ще се водят основно срещу доставчици на комунални услуги, телекоми, банки, застрахователни дружества, държавни и общински институции и др.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/210-dela-za-nedostupna-sreda-samo-za-dva-meseca-796979
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.