Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ИК внесе подписката за местен референдум за дейността на Кроношпан! Топката е в полето на ОбС-Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:53 / 16.07.2018Коментари ()2927
© Burgas24.bg
Инициативният комитет за дейността на "Кроношпан“ внесе в ОбС-Бургас събраните подписи в подкрепа провеждане на местен референдум за дейността на Кроношпан. Това съобщиха на пресконференция Стоян Грозев и колегите му от ИК, предаде репортер на Burgas24.bg.

Допитването се проведе в периода от 20 април – 24 юни 2018 година, като подписката срещна огромно одобрение от страна на жителите на града не толкова заради това, че е насочена конкретно към дейността на дадено предприятие, колкото поради факта, че е възможност да се поиска мнението на хората по даден важен за обществото въпрос.

Въпреки това инициативата не успя да събере необходимия брой подписи по закон за задължително разглеждане в ОбС-Бургас или за провеждане на местен референдум. Основни фактори за това са следните:

- недостатъчният човешки ресурс, с който разполагахме за събирането на подписи; Тук е момента да благодарим на всички доброволци, които се включиха в събирането на подписи и въвеждането на данните.

- неинформираността на гражданите и създадената изкуствена психоза у хората, която бе породена с въвеждането на европейския общ регламент относно защитата на личните данни, в сила от 25 май т.г., че едва ли не нещо страшно ще стане, ако хората си предоставят личните данни - ЕГН; Недоверието на гражданите за предоставяне на ЕГН след тази дата беше огромно.

- утежнените условия за предизвикване на местен референдум, регламентирани в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Третия национален план за открито управление, приет от Министерски съвет, предвиждаше до 30 юни т. г. да се намалят изискванията към попълването на лични данни в подписки и да се даде възможност за онлайн инициативи и подкрепа. До момента изпълнението е нулево. Като добавим и уникалното изискване на българските власти – те единствени в света изискват това – подписите на хартиен носител да се преписват в електронен файл по образец на служба ГРАО, то натоварването на организаторите на инициативи и подписки става особено тежко. Същевременно тяхната уязвимост като администратори на лични данни нараства.

"Инициативата събра около 4 000 подписа, но внасяме 3 082 броя подписи, поради факта, че в останалите няма задължителните по закон лични данни, а именно ЕГН или лицата не са с адрес в Община Бургас. Част от внасяните подписи също са с непълни лични данни, но се надяваме служба ГРАО да ги признае за валидни. Въпреки недостигането бройката на подписите и с оглед важността на поставените въпроси, внасяме събраните подписи в структуриран електронен вид, както и бланките на хартиен носител със събраните подписи на гражданите в ОбС-Бургас, адресирани до председателя на ОбС-Бургас г-н Луков, с молба да се разгледа на Общинска сесия възможността за провеждане на местен референдум по въпросите, поставени в подписката. Ние имаме претенции, че сме демократична държава, а се страхуваме да чуем и да приемем гласа на хората. Същите тези хора, които формират тази демократична държава", категоричен е Стоян Грозев.




Още по темата: общо новини по темата: 27
06.02.2019 »
19.11.2018 »
13.11.2018 »
13.11.2018 »
12.11.2018 »
02.11.2018 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/IK-vnese-podpiskata-za-mesten-referendum-za-deinostta-na-Kronoshpan-Topkata-e-v-poleto-na-ObS-Burgas-803407
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.