Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Комарите у нас също пренасят западнонилската треска!
Автор: Екип Burgas24.bg 08:53 / 05.09.2018Коментари ()1677
© Plovdiv24.bg
Западнонилската треска е заболяване, което се среща често в съседните ни страни на Балканите, като има доста случаи, особено в Сърбия и Гърция. Това коментира пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Припомняме, че 55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече от тестовете диагноза - западнонилска треска. След тежко прекоматозно състояние пациентът се подобрява, съобщиха от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни заболявания.

През 2015 г. за първи път у нас е доказан случай при дете, който за щастие е с благоприятен изход. На 3 септември е доказан западнонилски вирус в материали от 55-годишен мъж. Ако 200 души бъдат ухапани от заразен комар, заболява един, който може да развие възпаление на централния мозък от 100 души с такова възпаление, може 15-20 да загинат, в зависимост от степента на възпаление", обясни проф. Кантарджиев.

"Опасният вирус се разпространява и от нашите комари, които хапят през нощта, а резервоар на вируса са прелетните птици. Носилите категорично не са тигрови комари, това е заблуда, обясни експертът. Вирусът може да бъде пренесен чрез заразена кръв", потвърди проф. Кантарджиев.



Още по темата: общо новини по темата: 2
04.09.2018 »
04.09.2018 »
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Komarite-u-nas-sushto-prenasyat-zapadnonilskata-treska-813645
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.