Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Възстановяват оригиналната фасада на Филхармонията! Модернизират и вътрешните пространства
Автор: Екип Burgas24.bg 11:25 / 22.02.2019Коментари ()4550
©
Възстановяват прозорците на сградата към пл. "Св. св. Кирил и Методий"
Оригиналната фасада  на Концертна зала "Проф. Иван Вульпе" от 1913 г. ще бъде възстановена след мащабната реконструкция на сградата, чийто старт предстои.

Община Бургас е съгласувала проекта на Министерството на културата.  До края на месец март е предвидено да бъде избран изпълнител.

Ремонтът предвижда  да бъдат възстановени прозорците на сградата към пл. "Св. св. Кирил и Методий", както е било в началото на миналия век. След реконструкция през 1967-68 г. те са били затворени и сградата губи лицето си към площада. Освен че ще възвърне стария си облик, концертната зала ще бъде с променени, но по-функционални и естетически решения на вътрешните пространства.

Ремонтът  на старата сграда бе наложителен, тъй като тя бе амортизирана и потенциално опасна. През 2013 г. бе направен доклад по повод пукнатини в основни конструктивни елементи. Освен тях, в сградата са установени и редица течове от покрива, нарушена цялост на подовите настилки и лицеви материали.

Проектът включва не само промени по фасадата, но и топлоизолиране на всички стени и покрива, подмяна на дограмата и мазилките и реконструкция на корнизите.

Освен обновяване на екстериора, ще бъде променен и модернизиран и интериорът, като се предвижда продължаване на централното стълбище от фоайето до подпокривния етаж, обновяване на зрителната зала и осигуряване на условия за достъпна среда, оформяне на допълнителна  малка репетиционна, кабинети, съблекални и ново помещение за озвучаване и осветление под балкона на сградата. Ще бъде трансформирана и сцената, с цел подобряване на акустиката.



Още по темата: общо новини по темата: 1
19.12.2023 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vuzstanovyavat-originalnata-fasada-na-Filharmoniyata-Modernizirat-i-vutreshnite-prostranstva-851364
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.