Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мъртва риба покри брега на Варненското езеро, експерти търсят причината
Автор: Пламена Николова 09:50 / 20.05.2020Коментари ()1466
Кадър:Фейсбук
Мъртва риба покри брега на Варненското езеро, научи Burgas24.bg от видео на Nikolai Gurov, споделено във Фейсбук. 

Не е ясно дали масовото измиране на рибата има пряка връзка с драстичното замърсяване на езерото заради спукания подводен тръбопровод. Стана ясно, че по сигнала е извършена проверка. Ето какво съобщават от институциите, ангажирани да открият причината за еко катастрофата:

Експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район“ (БДЧР), Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) извършиха проверка по сигнал за масово измиране на риба във Варненското езеро.

При извършения оглед на място в района от кв. Аспарухово, "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД и до с. Казашко, са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба (попче и гюмюш) на брега и в акваторията пред кораборемонтния завод. Взети са водни проби за анализ от трите места, като експресните (in-situ) данни регистрират кислороден дефицит единствено в района на "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД.  Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, БПК5 и амоняк, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата. Резултатите от изследванията ще бъдат оповестени на страницата на Басейнова дирекция "Черноморски район“. 

Експерти от БДЧР, РИОСВ и регионалната лаборатория ИАОС Варна провериха и друг сигнал  за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро. При извършеният оглед на място в района на Канализационна помпена станция в кв. Аспарухово е констатирано, че изходът на тръбата е под морското ниво. Не е констатирано оцветяване, водите са без специфичен мирис и без опалесценция на повърхността. Взета е водна проба, като експресните данни показват по-ниски стойности на разтворения кислород от характерните за езерото. Ще бъде извършен и лабораторен анализ по останалите приоритетни вещества.


Nikolai Gurov



Още по темата: общо новини по темата: 28
14.04.2022 »
14.04.2022 »
02.06.2021 »
11.02.2021 »
11.02.2021 »
29.01.2021 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Murtva-riba-pokri-brega-na-Varnenskoto-ezero-eksperti-tursyat-prichinata-968157
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.