Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
1 млрд. лева са изпратили у нас българите зад граница тази година
Автор: Екип Burgas24.bg 09:33 / 25.09.2016Коментари (2)793
© Burgas24.bg
Близо 1 милиард лева са изпратили от началото на годината сънародниците ни зад граница на свои близки у нас. Това съобщава bTV, като се позовава на данни от справка на БНБ. 

Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили българи от Съединените щати. Испания и Гърция също остават сред страните, където се емигрирали най-много българи и съответно изпращат най-много пари у нас.

Според икономисти ефектът от парите зад граница за едно домакинство е съизмерим с парите от еврофондовете за един регион в държавата. 

Цветанка се грижи за децата и на двете си дъщери от 11 години, когато родителите заминали на работа в Испания. Малкият Веселин бил бебе, а братовчед му - на 3. 

Децата ходят в Испания през лятото, а за Нова година семействата се събират в България. 

"Доста добре се чувствам при баба. И там е хубаво, като ходя през ваканциите, но тук си познавам приятелите", казва 11-годишният Веселин. 

За годините, прекарани в гурбет, родителите успели да подсигурят материално бъдещето на децата си. Купили им апартаменти в Благоевград, а издръжката им поемат изцяло, като пращат част от спечелените пари. 

"По е добре оттам парите, отколкото тук, като са без работа. Всеки месец пращат определена сума пари, купуват по нещо, което е нужно, изпращат и така, гледаме да се справяме", споделя Цветанка.

Опасенията, че кризата на пазара на труда в много европейски държави като Испания и Гърция, масово ще върнат българи у нас, не се оправдаха и парите продължават да нарастват, отчитат икономисти. Не очакват драстичен ефект и от брекзит, ако не се въведат ограничения със задна дата. 

"Най-вероятно Великобритания ще продължи да бъде от страните, от които се изпращат най-много средства в България", прогнозира икономистът Явор Алексиев. 

Масовото изтичане на мозъци, а дори и на нискоквалифициран труд, обаче все повече затруднява родната икономика - липсата на кадри гони инвеститори.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За съжаление до 10-15-20 години парите, които се изпращат от чужбина, ще намалеят в пъти, когато си заминат от тоя свят българите, които са емигрирали. Децата им, които са израснали в чужда държава, нито ще чувстват същата близост с България като родителите си, нито ще имат толкова много роднини, за които да се грижат отдалеч. Наближава и 2020 година, когато и еврофондовете ще секнат. Въпросът е какво се случва с икономиката ни - доколкото въобще я има - тогава...?
+2
 
 
Е ми то затова ще ни държат ниски нива на доходите. За да цоца държавата и хората от чужбина. Ако вдигнат доходите на хората тук тези пари от чужбина ще секнат, или поне ще спаднат драстично. Много долни управници имаме, ама сме си виновни че ги търпим.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: