Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
107 000 българи страдат от заболявания, причинени от работата им
Автор: Екип Burgas24.bg 12:37 / 22.05.2014Коментари (0)447
©
През 2013 г. Националният статистически институт проведе допълнително изследване към Наблюдението на работната сила за злополуките и другите здравни проблеми, свързани с работата. Целта на изследването е да се осигури международно съпоставима информация за честотата на злополуките, станали по време или във връзка с извършена работа, и здравните проблеми, предизвикани или усложнени поради характера на работата, загубата на работно време поради тези причини, както и за броя на заетите лица, изложени на рискови фактори за тяхното физическо и психично здраве. Данните отразяват преценката на анкетираните лица и не са обвързани с формалното удостоверяване на злополуките и заболяванията от компетентните институции.

Злополуки, станали по време на работа или по повод на извършвана работа

Според проведеното през 2013 г. изследване 12.1 хил. лица са претърпели злополуки на работното място или по време на изпълнение на трудови задълженияпрез предшестващите 12 месеца, като от тях 8.7 хил. (71.8%) са мъже. Около една трета от злополуките са предизвикани от пътнотранспортно произшествие. Една от всеки три злополуки не е свързана със загуба на цял работен ден, докато при две от всеки пет отсъствието е продължило поне две седмици.

Заболявания и други здравни проблеми, свързани с работата

През дванадесетте месеца, предшестващи изследването, 380.6 хил. души са имали заболяване или здравен проблем, който е причинен или усложнен от настояща или предишна работа. Те представляват 7.0% от всички лица, които са заети или някога са работили, като този дял не се различава съществено по пол - 6.8% за мъжете и 7.1% за жените. Делът на хората със здравни проблеми, дължащи се на работата, се увеличава с нарастване на възрастта, като за лицата на 65 и повече навършени години достига 12.8%.

По отношение на образователното равнище делът на страдащите от заболявания, свързани с работата, е най-висок сред лицата с основно или по-ниско образование - 11.9%, докато сред лицата с висше образование този дял е 4.3%.

От предизвиканите или усложнени от работата здравни проблеми най-чести са тези с костите, ставите и мускулите, които общо представляват 44.9% от всички здравни проблеми. От тях на първо място са проблемите, засягащи долните крайници - те са посочени като основен проблем от 84.2 хил., или 22.1% от всички лица със заболявания. Съществен е и делът на сърдечните заболявания, за които лицата предполагат, че са причинени или усложнени от характера на работата им, като те се явяват основен здравен проблем при мъжете. Сравнително по-редки са кожните проблеми, инфекциозните болести и проблемите със слуха.

От лицата, имащи здравни проблеми, 79.0% не са отсъствали от работа през предходните 12 месеца поради основния си здравен проблем или са отсъствали за по-малко от един ден, а 12.3% считат, че не биха могли повече да работят поради основния си здравен проблем.

От всички заети лица 107.0 хил. (3.7%) страдат от заболявания или здравни проблеми, причинени от настоящата им основна работа. Делът на хората с такива здравни проблеми е по-висок сред заетите в индустрията (най-вече в добивната и в преработващата промишленост) и в селското и горското стопанство - по 5.2%, в сравнение с услугите - 2.8%. В групата на квалифицираните работници и сродните на тях занаятчии, машинни оператори и монтажници делът на заетите със здравни проблеми, произтичащи от работата (5.2%), е най-висок в сравнение с останалите групи професии.

Фактори, рискови за физическото и психичното здраве

От общия брой на заетите лица през 2013 г. 1 497.4 хил., или 51.6%, са изложени на работното си място поне на един фактор, който може да има неблагоприятно влияние върху физическото им здраве. От тях 899.7 хил. са мъже и 597.7 хил. са жени, а делът им от общия брой на заетите мъже и жени е съответно 59.0 и 43.4%.

Най-често срещаните фактори са неудобните работни пози и движения и рискът от злополука, които са посочени от сходен брой лица - съответно 328.1 и 323.1 хил., като първият е с по-голяма важност при жените, а вторият - при мъжете. Втори по важност фактор за жените е изпълняването на дейности, изискващи силна зрителна концентрация.

Около 13% от заетите лица (376.7 хил.) са изложени на работното си място на фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на тяхното психично здраве. За преобладаващата част от тях (335.8 хил.) основният фактор е напрежението поради недостиг на време или претоварването с работа. Други рискови за психичното здраве фактори като насилие или заплаха от насилие и тормоз и грубо отношение се посочват като основни фактори значително по-рядко - общо от 1.4% от заетите лица.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Брутално убийство в Силистра 
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: