Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
12 години затвор за Ивайло, убил с мотика Асен след скандал по време на сватба
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 11.10.2022Коментари (0)534
©
Илюстрация
Варненският апелативен съд лиши от свобода за 12 години подсъдим за убийство в Търговище. Горната инстанция намали наложеното от Търговищкия окръжен съд наказание от 17 години, като преквалифицира деянието, защото престъплението не е било извършено предумишлено, съобщиха от пресцентъра на институцията.

С обжалвания от защитата първоинстанционен съдебен акт Ивайло В. е бил признат за виновен в това, че на 22.08.2020г. в Търговище предумишлено умъртвил Асен И., като му нанесъл удар с мотика в областта на главата.

Подсъдимият и пострадалият присъствали на сватбено тържество. След употреба на алкохол си разменили реплики на висок глас. Опасявайки се от ескалация на свадата, предвид предходен конфликт между двамата, домакините ги изгонили. Държейки нож и мотика, подсъдимият пресрещнал потърпевшия и го заплашил с убийство. Замахнал с мотиката и с дръжката й нанесъл на 62-годишния мъж два удара – в дясната предраменница и по главата. Въпреки болничното лечение пострадалият починал 12 дни по-късно.

Според защитата, жалбоподателят не е имал намерение да причинява смърт, а само телесна повреда. Не е имал и мотиви. Представителят на Апелативната прокуратура каза пред съда, че деянието е резултат на хладнокръвно обмисляне и с избор на средство за постигане на целта. 

Апелативният съд отхвърли възможността подсъдимият да е действал при неизбежна отбрана или нейното превишаване. Действията му са били насочени към лишаване от живот на пострадалия – ясно е съзнавал, че те могат да причинят смъртта на опонента му. Въззивната инстанция обаче коригира правната квалификация на деянието, защото не намери смъртта да е предизвикана при предумисъл. Фактите не водят до еднозначен извод за предварително взето решение на Ивайло В. да умъртви Асен И. Предумисълът за убийство не може да се изведе от това, че подсъдимият носел мотика, предвид типичността на това сечиво за бита в селата. Съдът намери за недоказана и базираща се на предположения тезата на прокуратурата, че намерението за убийство е възникнало в по-ранен момент, че е планирано и подготвено. Ето защо в тази част присъдата е незаконосъобразна и бе изменена.

Преквалифицирането на деянието и прилагането на закон за по-леко наказуемо престъпление изисква преразглеждане на наказанието. За убийство Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода. Настоящият съдебен състав прецени за отегчаващи отговорността обстоятелства нанесените със значителна сила удари, както и липсата на заинтересованост към съдбата на ранения и изоставянето му на улицата в безпомощно състояние. В същото време обаче подсъдимият е с чисто съдебно минало и не е личност с висока обществена опасност. Целта на закона той да се превъзпита и поправи може да се постигне с налагане на наказание при превес на смекчаващите обстоятелства – с лишаване от свобода за 12 години.

Решението на Апелативен съд - Варна e влязло в сила, след като жалба и протест не са постъпили.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: