Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
1200 лв. месечно за всеки българин, който се върне у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 18:06 / 22.01.2020Коментари (8)7907
© МТСП
Идеята на социалното министерство да стимулира завръщането на българи от чужбина с финансова подкрепа до 1200 лв. е на път да стане реалност. От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта. Тя ще бъде създадена по проекта "Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България, съобщи зам.-министърът на труда Зорница Русинова на кариерен форум за българи във Виена.

"Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти. Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може да достигне до 1200 лв. месечно в рамките на 1 година. Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава", обясняват от социалното министерство.

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище, информира segabg.com. Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда. Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация. В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение. "За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, обясни на форума Русинова.

Идеята на правителството повдига много въпроси - колко привлекателни могат да бъдат бонуси от 1200 лв. за висшисти от чужбина; колко е лесно да се осигури детегледачка от бюрото по труда, при положение че такива кадри изобщо не се намират и заради това в други програми масово участват баби и дядовци; защо кабинетът гледа навън, а не дава същите стимули на хората тук, защо не съживи изоставащите райони с подобен род подкрепа и т.н. 

Според посланика ни в Австрия Иван Сираков обаче правителството успява да привлича чрез тези кариерни форуми българите да се завръщат в родината. Той цитира данни, според които 10% от българите, участвали на последната такава среща през 2019 г. "вече са започнали работа в България". Според него форумът се радва на висока посещаемост и голям интерес. Сега в кариерните дни са участвали над 140 български и водещи австрийски компании, които търсят кадри за своите представителства в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо не върнете направо 22 постановление.То цялата страна вече е пустиня (от към нормално население)
+1
 
 
С подобни програми ще върнете само тези, които не са успяли да се реализират в чужбина. Ние пари си имаме, но имаме и непоносимост към калинки. Ние искаме реални мерки и справедливо законодателсво. Вече 30 години сме в преход, а размерът пенсията на половината ни родители е под реалния праг на бедността. Това ли ми предлагате - да работя да, плащам данъци, а като не мога да плащам да мра като куче. Евала калинки. То всеки иска някой друг да дойде да работи.
на 23.01.2020 г.
+2
 
 
Това не е ли дискриминация??? Значи, ако Пешо лятото е брал ягоди я Англия, ще се върне и ще взима 1200 лева в продължение на 1 година, щото е брал ягоди в Англия. Или е мил коли в Германия - все тая. А Иванчо, който си бачка в България - с какво е по-малко от Пешо, който бере ягоди или мие коли, та Пешо ще взима 1200 лева повече от Иванчо???? Ще кажете "ама става въпрос за висшисти" - ами, я погледнете какво се работи по т.нар. "студентски бригади" и пуснете едно проучване нашите "виШисти" какво работят "в чужбина".... 90% са общаци, а онези 10%, които си работят по специалността - едва ли ще се върнат за 1200 лева.
+1
 
 
Браво, още едни, които ще живеят на гърба на редовия данъкоплатец избрал въпреки всички трудности да работи в България.. С тази помощ ще върнете само дюлгерите, миячите на тоалетни и циганите(тъкмо се поизнесоха), умните няма да се върнат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: