Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
13 000 възрастни самотници у нас без достъп до лекар
Автор: Екип Burgas24.bg 11:31 / 07.01.2020Коментари (0)1200
©
13 000 човека на възраст над 65 години, в това число и хора с увреждания, използват социалната услуга "Патронажна грижа“, заяви пред "Монитор“ зам.-социалният министър Зорница Русинова.

Това са възрастни самотно живеещи хора в малки населени места, където на практика нямат достъп до лекар, нито до здравни грижи. Понякога е необходима медицинска помощ за мерене на кръвно, проверка и разпределение на лекарствата на тези възрастни или просто манипулация, която да се извърши от медицинско лице, уточни Русинова. Мрежата от услуги в домашна среда обединява почасови, мобилни здравно-социални услуги по домовете за хора с увреждания и възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване.

Почасовите услуги в домашна среда се осигуряват от специалисти – медицински сестри, домашни санитари, социални работници и психолози. Интегрираните услуги се предоставят за не по-малко от 12 месеца, а всеки човек може да получава здравно-социални услуги до 2 часа на ден. Максималната стойност на услугата за един човек на година е 2016 лв. Целта е чрез услугите, които се предоставят, да се подобри качеството на живот на тези самотно живеещи хора, разясняват експерти от министерството. Някои от хората имат нужда от рехабилитация, която също се осигурява по програмата и е изключително важна за здравето на възрастните,уточняват още експертите.

Това са причините социалното министерство да стартира услугата "Патронажна грижа“, която е в помощ на възрастните и хората с увреждания от малките населени места, допълни зам.-социалният министър. В момента тя се изпълнява в 157 общини, а стойността на програмата е 31,4 млн. лв. Някои от общините не успяха да се възползват, но от средата на следващата година отново ще бъде отворена програмата, за да се включат още населени места увери Русинова: "Тази патронажна грижа тества новата разпоредба в Закона за социалните услуги – където за първи път са регламентирани интегрираните услуги. Тя е най-сигурната превенция за деинституционализация на възрастните хора.“

Услугата е нова, създадена през местните власти, надграждайки услугите с домашни и лични асистенти, разясни Русинова. Има нужда от общото предлагане на услуги, съчетаващи социалната и здравна работа, категорична е зам.-министърката и увери, че се работи в тази посока.

През 2021 година една от услугите - асистентската подкрепа за хора в нужда, ще се предлага от общините. В закона за социалните услуги за първи път е разписана асистентската подкрепа като част от възможността самата община да кандидатства за държавно делегирана дейност, разясни още Русинова.

През последните 2 години министерството на труда и социалната политика развива допълнително финансиране - първоначално за 10, след това за още 8 общини, които да построят дневни центрове за деца с увреждания. Целта е да се осигурят рехабилитация, подкрепа и медицинска грижа за тези деца, а също и помощ за родителите им, разказа зам.-социалният министър Зорница Русинова. В момента функционират 86 дневни центъра за деца и младежи с увреждания с 2500 деца, които ползват почасови услуги.

4 са дневните центрове за деца с тежки множествени увреждания, ползват се от 114 деца. Съществуват и 6 центъра за деца и младежи с увреждания със седмична грижа със 145 деца. Всички те помагат за лечение и поддържаща терапия, оборудвани са и пригодени за деца с увреждания.

Там малките се учат да четат, да спазват ред, последователност, инструкции. Развиват умения като координация око - ръка, докосват различни текстури, а за това се грижат медицински специалисти. Според нуждите на всяко конкретно дете се предоставя услуга и подкрепа, така че да има достоен и пълноценен живот, да изживяват детството си, а родителите да се гордеят и радват на техните постижения. Към края на 2019 функционират и 107 Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, които обгрижват 1300 деца и младежи.

7 са ЦНСТ-та за деца с увреждания, в които се полагат грижи за 82 деца. 8 пък са в центровете от семеен тип за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи с 53 деца в тях. Това става ясно от данни на социалното министерство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: