Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
14-годишен гений, учещ в Пловдив, създаде изкуствен интелект
Автор: Екип Burgas24.bg 16:05 / 29.11.2020Коментари (1)917
©
Изкуствен интелект, който разбира български език, създаде 14-годишният Радостин от родопското село Барутин. Ученикът, който преди време получи световно признание от Гугъл, създаде набор от компютърни програми, които се правят за пръв път у нас. "Реално ти учиш компютъра да прави редица дейности, като му говориш.

Програмите анализират речта смислово и извличат информация от нея - например, от няколко дълги статии може да ти преразкаже само най-важното. Тоест тук говорим за следващо ниво - не представя готов текст, а умее да преразказва със свои думи. Ти говориш, а програмата обработва, като дори преценява къде да поставя запетаи, предава "България днес".

Подобни технологии са силно развити за езици като английски и немски, но няма подобен лесно достъпен продукт за българския", разказа пред "България Днес" Радостин Чолаков, който е в 9 клас в математическата гимназия в Пловдив. Геният признава, че има още много работа по изкуствения интелект, но ще продължи да го развива като част от платформата AzBuki.ML, която сам създава - https://azbuki-ml.com/

Радостин споделя, че творението му има допирни точки със Сири (гласов асистент при айфоните, който разпознава гласови команди, отговаря на въпроси и изпълнява различни функции, достъпни в устройството). Но има още много работа, докато откритието му се развие до толкова, че също да може да отговаря с глас. Ученикът се "запалил" по компютрите покрай леля си преди години.

Тя работела онлайн и е отсядала при родителите му в Барутин няколко пъти по месец и повече. Покрай нея Радостин започва да се интересува от програмиране, като си търси сам информацията в интернет и гледа клипчета. Приема себе си за самоук, което още повече допълва гениалността му. Печелил е множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси.

През 2018 г. разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Гугъл. Година по-късно започва работа по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal, което по-късно прераства в минисоциална мрежа. Става лауреат на Националната олимпиада по информационни технологии през лятото. Съорганизатор е на няколко технологични събития, както и доброволец във фондации и сдружения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Евала на момчето, малко са такива като него, ама дано да не избяга в чужбина до година ;-)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: