2,50 лв. за 4 хранения на дете в детските градини

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:52 / 12.10.2020
849
Успоредно с кривата за новооткрити случаи на коронавирус, която следим повече от половин година, нараства една друга крива - тази на хората с наднормено тегло и страдащите от затлъстяване.  Проблемът има решение, но има и редица неприятни изключения. Какво ядат децата в градините и училищата?

"В областта на детското хранене има наредби и препоръки, но явно няма достатъчно ефективен контрол. Пържени храни да се предлагат е забранено от много време. Имам информация от села и малки градчета, където училищата са си направили договори със снабдители и там има нормални, свежи продукти. В големите градове тези снабдители осигуряват храна на много детски заведения и нямат възможност да правят доставки всеки ден", каза специалистът по хранене и диететика проф. Стефка Петрова в "България сутрин".

Тя добави, че е забранено храната на децата да се приготвя от замразено месо, тъй като химическият състав е доста по-различен.

"Размразените месо и риба имат абсолютно различен състав. Детските заведения имат делегирани бюджети за изхранване и всички нужди. Оказва се, че парите, които могат да бъдат отделени на дете са около 2,50 лева - за закуска, плод или зеленчук между закуска и обяд, обяд и следобедна закуска. Това са 4 хранения", обясни тя.

По думите ѝ качеството на млечните продукти трябва да е по БДС, но когато го дегустират няма вкус на истински млечни продукти, а на имитиращи.

"Имаме в новата наредба колко тестени закуски е позволено да се дават - не повече от 2 пъти седмично. Това е съгласно препоръките на Световната здравна организация. Децата не искат да ядат увехнали зеленчуци, некачествени плодове. Важна мярка трябва да е увеличаване на бюджета на детските заведения, за да могат децата да се хранят качествено", подчерта проф. Стефка Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът по хранене и диететика отбеляза, че при сключването на договори със снабдителите трябва да има представители на РЗИ-тата.

"Липсата на ефективен контрол е съществен фактор за проблемите. Децата между 3 и 7 г. имат 20% наднормено тегло. Много деца идват в детските градини ненаучени да консумират зеленчуци и плодове. Голямото количество сол и захари идват от домашното хранене", посочи проф. Петрова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (36):
23.09.2022 Колко безплатна излиза безплатната ясла и градина
17.09.2021 Безпрецедентен казус: Не могат да запишат деца в градина, защото не са имунизирани!
03.02.2021 Кметът на Пловдив при откриването на детска градина: Строил съм. Доволен
съм!
15.05.2017 Свободни места за първолаци има в цял Бургас
12.05.2017 2364 са свободните места за I клас в бургаските училища
04.05.2017 Вижте къде има свободни места в бургаските детски градини след първо
класиране
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).