Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
20 млн. лв. са похарчени за 3 г. за пластмасови чаши в нашите детски градини
Автор: Екип Burgas24.bg 09:09 / 12.09.2018Коментари (1)1412
©
20 млн. лв. са похарчени само за 3 години за чаши за еднократна употреба в детските градини у нас. Това генерира стотици тонове пластмасови отпадъци всяка година. Замърсяването с пластмаси и вредите от него ще бъде тема за дискусия днес от 18 ч. в мястото за срещи и идеи "Кубрик" (Koebrug) на ул. "Сава Радулов" 14 във Варна. Срещата се организира от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), като част от кампанията "Аз избирам чаша за многократна употреба". За участниците извън Варна, които иска да се включат, ще бъде осигурена видео връзка със събитието.

Данните от проучването за генерирането на пластмасови отпадъци у нас ще бъдат изложени и по време на среща в Министерството на здравеопазването от представители на ОЦОСУР, "Грийнпийс България" и Сдружение "За Земята". Освен проблема, ще покажем и възможностите за решение - чаши от неръждаема стомана, както и модел за пространственото им разполагане в детските заведения, съобщи Сабина Максимова, координатор на кампанията "Аз избирам чаша за многократна употреба". По думите й, никъде в Европа и САЩ не се употребява посуда за еднократна употреба за децата в забавачниците. В същото време у нас инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) издават устни заповеди на директори на детски градини за използването на чаши за еднократна употреба. Това е неправомерно и поражда страх, заявява координаторът на кампанията. Природозащитниците вече имат 10 подобни сигнала от цялата страна.

Въпреки създаваните бюрократични пречки, след старта на разяснителната кампания у нас осем детски заведения са въвели чашите от инокс, като две от тях са от Варна. Всяка метална чаша е гравирана с индивидуално изображение, така че да бъде разпознаваема и употребявана само от едно дете. Печалбата от продажбата на чашите се влага в разяснителна кампания за превенция употребата на пластмаса, проучвания и юридически анализ на нормативната уредба по темата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.09.2018 г.
0
 
 
Браво! Много добра инициатива. Нека се продъжава с действия за намаляване употребата на пластмаса. Особено вредна за подрастващ организъм.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: