Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
26 години от развръзката на политическата криза след "Виденовата зима"
Автор: Цвети Тончева 14:22 / 04.02.2023Коментари (0)1148
© petarstoyanov.com
Четвърти февруари 1997 г. е денят, в който се развърза възелът на политическата и икономическа криза, до които доведоха управлението на БСП и кабинетът "Виденов“, припомнят от пресцентъра на СДС.

Последствията бяха 24-дневна национална стачка, зърнена криза, огромна инфлация, глад, страх и неизвестност. Новоизбраният президент от СДС Петър Стоянов устоя на опита на БСП да предложи ново правителство и така спаси България от гражданска война.

Агенция "Фокус" припомня още, че Петър Стоянов е избран за президент на България на 3 ноември 1996 г., но встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г. Това е един от най-драматичните периоди в съвременната ни история. Правителството на БСП отказва да прави реформи, икономическата ситуация се влошава драматично, хиперинфлацията "изяжда заплатите“ и спестяванията на хората, страната изостава рязко в сравнение с "отличниците“ в Източна Европа – Чехия, Полша и Унгария. Започват масови протести, които бързо обхващат всички големи градове, напрежението ескалира опасно – на 10 януари протестиращите нападат Парламента. Правителството на Жан Виденов подава оставка, Парламентът практически се саморазпуска.

Веднага след встъпването си в длъжност, съгласно Конституцията, държавният глава е длъжен отново да даде мандат за съставяне на правителство на БСП, като най-голяма политическа сила, но съставянето на второ правителство на бившите комунисти би могло да доведе до непредвидими последици, дори до гражданска война – новият лидер на партията Георги Първанов и кандидатът за министър-председател Николай Добрев до оставката на Жан Виденов са били негови заместник-председатели и носят пряка вина за кризата в страната.

На 28 януари Президентът, задължен от Конституцията, дава такъв мандат, но публично призовава няколко пъти БСП да се откаже от съставянето на второ правителство.

Въпреки това на 4 февруари 1997 г. в 11.50 часа Георги Първанов и Николай Добрев носят на "Дондуков“ 2 папка със състава на новия кабинет, с министър-председател Николай Добрев. БСП не само, че не се отказват – БСП искат съставянето на второ правителство. Съгласно Конституцията, вземе ли тази папка, Президентът е длъжен да я внесе в Народното събрание, където социалистите имат абсолютно мнозинство. Петър Стоянов отказва да вземе папката и свиква незабавно Консултативен съвет за национална сигурност. По време на Съвета социалистите са принудени да се откажат от мандата и в 18.50 вечерта Президентът обявява това.

Така се отваря пътят за предсрочни парламентарни избори, спечелени от СДС. 4 февруари 1997 година е датата, след която България най-сетне, със седем години закъснение спрямо другите бивши социалистически страни, потегли неотлъчно и сигурно по евроатлантическия път.

След пълната победа на ОДС на предсрочните парламентарни избори през април 1997 г., започнаха реалните реформи, които дадоха възможност страната ни да стане член на НАТО и ЕС. Това закъснение от седем години наваксваме и до днес и е основната причина да не можем да достигнем стандарта на другите европейски страни и все още да сме извън Еврозоната и Шенген.

Политически парадокс е, че 26 години след 4 февруари, част от виновниците за "Виденовата зима“ отново са на водещи позиции и дават насоки за развитието на държавата, смятат от СДС.

Според тях, политическа безпринципност е, че партии, които произлязоха от СДС и се определят като десни демократи, доскоро управляваха с БСП.

Политически цинизъм е да забравиш  пораженията, които нанесе БСП на България, и да се прегърнеш с нея.

Опитите за размиване на лявото и дясното и политическата всеядност, няма да доведат до нищо добро.

Събитията от 4 февруари трябва да се помнят като уроци за политическото достойнство, отговорност и воля за отстояване на интересите на България, твърдят още от СДС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: