3 компании с оферти за проучвания и добив на газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:19 / 21.06.2012
1130
Три компании са подали оферти за проучвания и добив на газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на конференция "Проучване и производство на нефт и газ - новата технологична граница".

Проучването и добивът на газ в България са нещо изключително важно, най-вече с оглед на нашата много висока енергийна зависимост. Най-голямата ни надежда е в дълбокото Черно море, посочи Делян Добрев.

На румънска територия бяха открити 40 - 83 млрд. кубика газ. Нашата консумация е около 3 млрд. кубика; 40 - 83 млрд. кубика означава задоволяване на вътрешното потребление до 13 - 15 - близо 30 години.

Аз съм изключителен оптимист за дълбоко Черно море, защото нашият блок е няколко пъти по-голям, отколкото блока в Румъния - каза министър Делян Добрев.

Доказателството за моите надежди е интересът на големите световни компании. Към 17.00 часа във вторник имаме получени три оферти. Едната оферта е от "Ексомобил", която е световен лидер в проучването и добив на нефт и газ. Втората компания е френската компания "Тотал". Третата компания е "Мелроуз". Тези три компании са подали оферти за проучвания на блок "Хан Аспарух" в дълбоко Черно море. Към 4 юли компаниите трябва да дадат и финансови предложения. В проучването е включен и един дълбок сондаж 5000 метра. Това ще отнеме няколко години. Важното е, че ние вървим по пътя на това да проучим тази територия. Почти сигурен съм, че ще открием количества и те ще бъдат значителни - каза министър Делян Добрев.

Най-добрата девирсификация и най-добрата енергийна зависимост е добив на собствен газ - подчерта той.
В Северна България са направени над 2000 сондажи с различна дълбочина, за съжаление - без кой знае какъв успех, каза министърът. В последните 2 - 3 години ние имаме реален добив в България - две находища в Черното море - Калиакра и Каварна. Добитият в България газ струва с 40% по-малко. Имаме и трето находище - Каварна - изток, на същата компания "Мелроуз". Обемите на това находище също са сравнително скромни, но той ще допринесе отново за тази енергийна независимост.

Освен в шелфа на Черно море, имаме две големи надежди. Едната е свързана с проучванията американската компания "Дайрект петролеум трансатлантик" - за конвенционален добив в находище Девенци, където се очаква да има около 3 млрд. кубика газ. Над тези 15% собствен добив, ние ще добавим 15 - 20%, което означава, че България ще добива около 30% собствен газ от консумираното количество, каза министър Делян Добрев.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (21):
07.07.2022 Предстои ново разглеждане на инвестиционно предложение за добив на газ с възложител "Русгеоком БГ" ЕАД
16.04.2021 ИК "За чиста България": От едно дело зависи дали Добруджа ще бъде
унищожена!
08.09.2014 Около 20 човека протестираха в Бургас срещу добива на шистов газ в
Добруджа
07.09.2014 Протест в Бургас срещу шистовия газ
26.03.2014 Родни експерти: Шистовият газ е единственият изход от кризата
18.06.2012 Министър: Ако нямаше газ в Черно море, нямаше да дойдат най-големите
компании
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).