Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
3000 невръстни майки с детски в натура вместо кеш
Автор: Екип Burgas24.bg 09:17 / 01.02.2016Коментари (2)1064
© Монитор
12-годишната майка на Сарасфати от Лом ще получава детски надбавки във вид на ваучери за бебешки стоки и храни.
Около 3000 непълнолетни майки вече получават детски надбавки под формата на ваучери за детски стоки вместо пари на ръка. Това показват последни данни на Министерството на труда и социалната политика.

В края на юли миналата година депутатите решиха малолетните майки да получават помощи в натура. Така от края на декември младите родилки взеха ваучери, с които могат да пазаруват само стоки, нужни за детето. След това пред дирекциите "Социално подпомагане" магазинерите отчитат за какво е бил похарчен ваучерът.

Социалните в Стара Загора вече отчетох първите злоупотреби. Оказва се, че вместо памперси и мляко невръстните майки пазаруват луканка, пържоли и кола.

"Ще вземем допълнителни мерки", заяви пред Агенция Монитор социалният министър Ивайло Калфин. Един от вариантите е социалните да не осребряват разходите на магазинерите, продали стоки, които не са за подходящи за малко дете. Този подход обаче не гарантира, че продавачите няма да манипулират какво точно е било купено с ваучера.

"Теоретично някой може да си продаде ваучера. Но не виждам какво ще му донесе това освен 2 бутилки ракия за бащата, вместо да отидат при бебето. Но рискът е по-малък, отколкото ако парите се дадат на ръка", обясни още министърът.

От средата на миналата година социалните вече не отпускат детски надбавки на родителите на непълнолетните родилки. Ако обаче младата майка продължи образоването си, след като се дипломира, тя ще получи накуп сбора от спрените детски надбавки.

От тази година при отпускане на месечните помощи на родителите, които живеят на семейни начала, ще се взимат предвид доходите на майката и на бащата.

Това означава, че десетки семейства ще останат без детски надбавки, защото парите на домакинствата ще надвишават 350 лв. на член от семейството, колкото е прагът за получаване на помощта. Този праг ще се повиши до 400 лв., но едва от средата на юли. Така според разчети на социалното министерство още 10 000 родители ще получат детски надбавки.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
След като веднага намериха начин да злоупотребяват, тогава да им дават ваучери, с които може да се пазарува САМО в магазини с детски стоки - памперси и мляко, или направо да им дават тези неща на стойността на ваучерите. Тогава ще пият ракия, ама друг път.
+8
 
 
Аз предлагам помощите в натура да се изразяват предимно в кастрация на тези малолетни родилки, тъй като по-голямата част от тях и техните родители не са внесли и стотинка за здравно осигуряване.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: