32 години от палежа на един от символите на властта в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:40 / 26.08.2022
614
Днес се навършват 32 години от пожара в сградата на бившия Партиен дом.

26 август 1990 г. остава завинаги в историята на България с палежа на един от символите на властта в страната – сградата на бившия Партиен дом. 

10 месеца след свалянето от власт на лидера Тодор Живков, гражданите все още се надяват на бързи и съществени промени, които да извадят страната от 45-годишната комунистическа власт.

През лятото на 1990 г. парламентът решава да се премахнат всички социалистически символи от обществените сгради. Сред тях е и рубинената петолъчка, окичила пилона над централата на БКП. Депутатите от преименуваната на 3 април 1990 г. Българска социалистическа партия (БСП) са съгласни символът да бъде премахнат, но не бързат да изпълнят решението.

Именно това нежелание е поводът, довел разгневената тълпа пред сградата, а един от протестиращите заплашва да се самозапали в знак на протест.

Разбира се това е само една от причините. След 10 ноември 1989 г. българите разбират за репресиите в лагерите на стария режим. Страната изпада в тежка финансова криза. Въпреки това изборите за Велико народно събрание през юни 1990 г., са спечелени от БСП. Разработваната нова конституция е оспорвана от демократичната опозиция.

Неочаквано, по време на вечерния протест на 26 август 1990 г., пламъци от вътрешността на сградата погълват 40 помещения. Днес, 30 години по-късно, дело №53 за палежа отдавна е прекратено и забравено, а извършителите остават неизвестни.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенер...
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни покрай великден...
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Украйна с интерес към руското оборудване от АЕЦ "Белене", специал...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).