40% от майките раждат със секцио

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:34 / 16.08.2015
771
40% от майките раждат със секцио. Несъмнено обаче тази операция е животоспасяваща и трябва да остане такава.

Това заяви управителят на Фондация "Родители за родители" Миглена Делчева на пресконференция в БТА, посветена на предизвикателствата пред майчиното здравеопазване.

"Не може 40% от майките и бебетата да са с опасност за живота, за да се предприема такава операция", коментира Делчева. В частните болници броят на жените, които раждат чрез цезарово сечение е дори по-висок. По думите й майките не са информирани за последствията за самите тях и за децата.

Докладът на Изпълнителна агенция "Медицински одит", който излезе през миналия месец, сочел, че около 50% от оплакванията са свързани с неспазване на процеса на информирано съгласие. Желанията и нуждите на майките не се вземат предвид.

Другият проблем в здравеопазването за родилките е липсата на превенция на усложнения и недоносеността на плода. Женската консултация, по думите й, трае около 15 минути. Половината от времето обаче преминава в попълване на документация и така за майката остават реално 7 минути.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенер...
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни покрай великден...
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Украйна с интерес към руското оборудване от АЕЦ "Белене", специал...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).