5 линейки превозиха 7 от пострадалите сръбски деца през граничния пункт "Калотина"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:19 / 15.08.2022
877
5 линейки на столичната Спешна помощ превозиха 7 пострадали сръбски деца при катастрофата на АМ "Тракия" през граничния пункт "Калотина". Лекарите са работили доброволно и са се отзовали, въпреки че не са дежурни. Транспортирането на децата е организирано от Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването. На границата пациентите вече са поети от медицински екипи от Сърбия - от Белград и Ниш. Децата са в сравнително добро състояние, едно от тях е с травми в областта на корема.

В резултат на създадената съвместна организация между министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, и след осъществено взаимодействие със сръбските власти, днес бе организирано транспортирането на седем от сръбските деца, пътували в автобуса, който катастрофира снощи на автомагистрала "Тракия". Малко след 14 часа от УМБАЛ в Стара Загора към ГПУ-Калотина тръгна ескорт на специализираните автомобили с част от децата – малолетни и непълнолетни. Минути  след 17 часа реаномобилите преминаха през ГПУ-Калотина в посока Сърбия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Комисар Петър Джигов, началник на граничния пункт, обясни, че още снощи е създадена организация близките да бъдат пропуснати у нас по най-бързия начин, за да бъдат заедно със своите пострадали деца. Със съдействието на ГДНП е създадена организация линейките да бъдат ескортирани и пропуснати по т.нар. свободен коридор.

"Целта ни бе първо да транспортираме най-малките пътници в автобуса. Те  бяха предадени на границата на сръбските власти, за да стигнат до домовете си. Когато приключат процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат ескортирани до границата по същия начин", уточни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той благодари на екипите на полицията, пожарната и на бърза помощ, които минути след инцидента успяха да пристигнат на място. Те действаха в пълен синхрон за овладяване на ситуацията и за бързото транспортиране на пострадалите, което в такива ситуации има решаващо значение за минимализиране на евентуални тежки травми.

Вътрешният министър благодари и на гражданите, станали неволни свидетели на пътнотранспортното произшествие, които също се притекоха на помощ на пострадалите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (39):
23.12.2022 Спасителят от АМ "Тракия" получи награда от БЛС
24.08.2022 Пускат под гаранция шофьора на сръбския автобус, който се преобърна на
"Тракия"
21.08.2022 Задавяне със солета обърнало автобуса с децата на АМ "Тракия"
20.08.2022 Лекарят, първи помогнал на децата от катастрофата на "Тракия": Автобусът се преобърна на 10-15 метра пред нас
19.08.2022 Зелен коридор за ранените при катастрофата на "Тракия" сръбски деца
18.08.2022 Последни новини за пострадалите при тежкото ПТП на "Тракия"
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).