Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
54 пияни убийци на пътя с присъди за последните 5 години
Автор: Екип Burgas24.bg 09:04 / 28.09.2014Коментари (0)780
© Bulfoto
Родителите са неутешими в скръбта си за загиналите младежи в Симеоновград
54 пияни шофьори, които са причинили смърт на пътя, са били осъдени окончателно през последните 5 години и техните присъди са влезли в сила. Това показва справка на "Монитор" в архива на Върховния касационен съд.

Най-леката присъда срещу пиян убиец на пътя е 2 години и 11 месеца. До това наказание се е стигнало обаче, защото шофьорът се е признал за виновен и така присъдата му е паднала под минимума от 3 години, който е предвиден в Наказателния кодекс. Въпреки че наказанието му е по-малко от 3 години затвор, магистратите са отсъдили, че убиецът на пътя трябва да лежи в затвора.

Всички наложени 54 присъда са били ефективни, показа още справка на "Монитор" в деловодната система на ВКС. Това е така, защото вече по закон смъртта, причинена на пътя в пияно състояние, се води умишлено престъпление. Юристи обясниха, че според законодателя всеки водач на няколко ракии умишлено нарушава закона, като се качва зад волана и следователно причинената от него катастрофа не може да бъде възприета като престъпление от непредпазливост.

Размерът на наказанието скача допълнително, ако се окаже, че шофьорът е избягал от мястото на катастрофата или не се е опитал да помогне на пострадалите. Присъдите се увеличават и ако загиналите при катастрофата са няколко. Така най-високата присъда, четена в последните 5 години срещу пиян убиец на пътя, е за Черния Великден в Симеоновград. При тежката катастрофа тогава Данаил Георгиев уби 6 младежи, след като подкара пиян колата на братовчед си и помете младежите, които отивали на църква. Казусът е уникален и по друга причина - за пръв път у нас беше прочетена ефективна присъда и срещу собственик на автомобил, който е дал возилото си на пиян шофьор. За това престъпление братовчедът на Данаил Живко Желев получи 5 години затвор.

От цифрите на магистратите става ясно, че наказателните дела за подобни престъпления у нас се движат доста бързо, като най-често те приключват и на трите съдебни инстанции за период от 3 години. Този срок е два пъти по-малък от средния за Европа показва статистиката на Темида.

Съдебната практика показва още, че ако обаче в съдебна зала се докаже, че шофьорът е причинил катастрофата, без да употреби алкохол, наказанието в 90 процента от случаите е условно и рядко достига 3 години. Подобен е казус, при който шофьор, убил в катастрофа бременна жена, се отърва с условно наказание само защото е доказано в съдебна зала, че не е употребил алкохол по време на инцидента. Първоначално му е повдигнато обвинение, че е карал пил, но експертиза е доказала, че по време на сблъсъка ефектът на алкохол вече е бил под законовия минимум от 0,5 промила. В практиката има и друг случай, в който друг водач е осъден на 3 години затвор ефективно, след като също е причинил смърт на бременна в 5-ия месец жена, но е доказано, че е седнал пиян зад волана. Същият казус вероятно предстои и по делото срещу граничаря, който уби бебе в количка. Засега експертизите показват, че той не е бил пиян, заради което и съдът го пусна под домашен арест.

Докато текат делата, извършителите са си вкъщи

Убийците на пътя, които стават причина за погубени човешки животи и преобръщането на съдбите на близките на загиналите, обикновено успяват да се разминат с леки присъди, а някои от тях дори не влизат в затвора. В повечето случаи те дори не престояват зад решетките повече от 24 или 72 часа след задържането им при фаталния инцидент. При определяне на мярката им за неотклонение обикновено съдът ги пуска под домашен арест или с подписка, докато близките на жертвите леят безутешни сълзи за своите погубени надежди. Затова и с надеждата за по-тежки и справедливи присъди родители на погубените им деца искат промяна на системата.

Една от най-големите присъди бе дадена след серия граждански протести, които предхождаха и съдебния процес за смъртта на 15-годишния Денислав Русков, загинал на път за училище. В ранните сутрешни часове на 21 март 2008 г. нищо неподозиращата бъдеща баскетболна надежда от спортното училище "Г. Бенковски" във Варна бе пометена на автобусната спирката до цветния пазар на площад "Чаталджа" от мерцедеса на 22-годишния тогава Хюсеин Хюсеин от Добрич. Според експертизите колата се е движела със скорост между 90 и 100 км/час. Шофьорът е неправоспособен и пиян, а алкохолната му проба отчита 1,2 промила. Преди трагедията е преминал на червено през няколко кръстовища и предизвикал катастрофа в центъра на Варна, показаха кадри от видеонаблюдението в града. Хюсеин получи от Варненския окръжен съд 8 години затвор.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: