Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
60% от българите подкрепят пълната забрана за пушене
Автор: Екип Burgas24.bg 14:17 / 16.06.2013Коментари (5)1275
© Burgas24.bg
Ако днес се проведе референдум за забраната на тютюнопушенето, 60 на сто от българите биха искали тя да остане в сила. Това показват данните на интернет платформата "Електронен референдум" в дните след подновяването на дебатите за отмяна на ограничителния режим.

Колкото по-близо до гласуване в парламента е отмяната на забраната за тютюнопушене, толкова по-крайни стават позициите на защитниците и противниците. Според ресторантьорите, ако се върне старият режим на разделение на заведенията на зали, над 90% от заведенията ще обособят зали за пушачи.

Скорошно проучване показва, че 40% от пушачите са намалили излизанията си и посещават заведения по-рядко, защото там не се пуши. В същото време в социалните мрежи все повече набират скорост групи на защитници на забраната и дори на пушачи, които искат ограничителния режим.

Интернет платформата "Електронен референдум" прави опит да преброи дали защитниците, или противниците на режима са повече. Независимата платформа канализира мненията на българите по различни наболели въпроси. За първи път темата за тютюнопушенето е поставена преди година, когато забраната влезе в сила - тогава 76% от гласувалите са поискали тя да отпадне. 12 месеца по-късно обаче вотът е обърнат и дори пушачите защитават ограничителния режим.

"В платформата има много коментари от непушачи и от пушачи, които също са съгласни тази забрана да остане. Като искам да кажа, че 80 на сто от гласувалите са хора с висше образование, интелигентни, млади и независимо дали пушат или не осъзнават, че това е вредно," коментира Лидия Делирадева от Е-Референдум.

За ресторантьорите влизането на тютюневия дим отново в заведенията им е шанс да ги напълнят отново. Почти всички вече са махнали преградите си, което означава, че при връщане на режима отново трябва да инвестират поне 10 000 лева. Това обаче е напълно оправдан разход за тях.

"Вентилациите вече са изградени. Те са сепарирани, съществуват, никой не ги е пипнал и няма повод да бъдат пипани. Т.е. 90% от възможностите за преграждане са вече осъществени," обясни Атанас Димитров от Асоциацията на ресторантьорите в София.

Изненадващо, Българският лекарски съюз няма нищо против забраната да падне. Според тях законът в момента не се спазва, което също влошава здравето на хората. Предлагат заведенията сами да избират за пушачи или непушачи да бъдат, а междувременно да започне мащабна кампания за ограничаване на цигарите сред подрастващите. "Един заклет пушач тази забрана, този закон няма да го откаже да пуши. Така че той така или иначе ще си търси и ще намира начини да заобикаля закона," коментира д-р Димитър Ленков от Български лекарски съюз.

Друго предложение е на видни места в заведенията, както и в менютата да се сложат разнообразни материали, които да предупреждават пушачите за вредите и последиците от тютюнопушенето.

Развръзката по темата е все по-близо - предстои отпадането на режима да мине за обсъждане в парламентарните комисии, след което да се гласува от депутатите в зала.

Източник: btv




Още по темата: общо новини по темата: 91
21.02.2024 »
13.03.2019 »
04.09.2018 »
16.04.2018 »
19.06.2016 »
07.04.2016 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.09.2013 г.
0
 
 
Направете си свое заведение със кредити и всички други разходи....и ще разберете.Един народ сме,храним семейства,знаете ли какъв ужас е в малките градове,работа няма никаква.Какво да направим след като пушачите са много?А у нас няма как да се чувстване като у дома си,след като никой друг не се чувства така у вас!!!
-1
 
 
Аз не мога да разбера, как 90% от европейците свикнаха, и им харесва да не се пуши в заведенията, а само ние не можем да решим този проблем!? Та има полза и още как и то не само за непушачите! Пушачите пушат по-малко, а непушачите се чувстват " както у дома си"!!!?
Aнонимен
на 16.06.2013 г.
+10
 
 
Айде, стига с това пушене!!! Има много по- важни неща за решаване! Освен, ако нарочно не повдигате темата, за да конфронтирате хората и отвлечете вниманието им от истински важните неща!!!
+5
 
 
На този етап пушенето е най-малкия проблем ,не отклонявайте вниманието си !!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: