670 000 тона храни се изхвърлят годишно от веригите в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
16:28 / 11.04.2016
1018
670 хил. тона хранителни продукти се изхвърлят всяка година от големите вериги магазини у нас. Това каза пред bTV депутатът от гражданската квота в Реформаторския блок Петър Славов.

Причината за това е, че от финансова гледна точка за фирмите е по-изгодно да изхвърлят храните, отколкото да ги дарят на нуждаещи се. 

Затова Славов предлага законодателни промени, които да освободят веригите от ДДС и корпоративен данък върху даряваните хранителните продукти, ако остава по-малко от месец до изтичането на срока на годност.

Срокът за някои храни трябва да е по-малък. Това каза Цанка Миланова от Българската хранителна банка. БХМ получава дарения от веригите и успява да разпредели около 270 хил. тона хранителни продукти годишно. Тя напомни отново, че има хора до кофите за боклук, които чакат храната да бъде изхвърлена, за да я вземат от боклука.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас, има загинал, спа...
МОН обяви промени за матурите догодина
Мащабна акция на полицията заради източване на еврофондове
И двамата водачи, от тежката катастрофа с Кирил Петков са с прови...
15 метраа е най-късата улица в България
Нови промени при сиренето и кашкавала


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).