72 кв.м за 250 000 евро! Купувач: Цената ме устройва

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
12:27 / 10.02.2023
738
Цените на имотите у нас са в пика си. Според брокери не се очаква пореден ръст през новата година. Няма обаче и индикации цените да тръгнат надолу, предава NOVA.

Инфлацията е основен катализатор за състоянието на имотния пазар у нас. Само за последната година във Варна цените на жилищата са скочили с 30%. В София ръстът е с 25%. А в Пловдив и Бургас имот може да бъде закупен с около 17% повече спрямо 2021 година. От една от най-големите агенции за недвижими имоти у нас отчитат спад на сделките с между 15 и 20 на сто. И тъй като за спад на цените е рано да се говори, експертите съветват да не отлагаме покупката на жилище сега, ако имаме заделени средства.

От обява на обява и вече няколко огледа през последните месеци, Ана Мичева е на път да сключи сделка за жилище. Търси тристаен апартамент за нея и дъщеря й.

"Квадратурата тук е около 72, а цената е 250 000 евро, което мен ме устройва. Една част е от мен, една част от кредит", признава Ана Мичева.

Тристайните и двустайни апартаменти са сред най-търсените на пазара напоследък.

"Сделките ни показват и търсенето, че 25% търсят имоти в строеж, останалите търсят завършени жилища", обясни Гергана Тенеджиева.

"Клиентите предпочитат средните етажи, защото те са по-лесни за отопление", обяснява брокерката  Пенка Димитрова.

И ако досега повечето купувачи са гледали на покупката на имот като стъпка веднъж в живота, то сега са много по-гъвкави и търсят жилище за следващите 10 години. Но и изискванията им стават повече.

Според брокери профилът на купувачите е следният: тези, които търсят за живеене, тези, които имат необходимост да сменят своето жилище, и другият сериозен профил – инвестиционният.

От бранша не очакват скоро спад на цените. Затова казват, че по-добрият вариант е купуването на имот да не се отлага във времето.


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).