Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
8% от генома на човека са останки от древни вируси
Автор: Екип Burgas24.bg 12:10 / 06.11.2022Коментари (0)439
© Facebook
Приблизително 8% от нашия геном са останки от древни вируси, които някога са влезли в тялото на нашите предци. Това пише Ейдън Бърн в американското списание Big Thing.

Останките от древни вирусни епидемии, под формата на вирусни ДНК последователности, вградени в нашите геноми, все още са активни при здрави хора, според ново проучване, което моите колеги и аз наскоро публикувахме, пише Бърн.

Остатъците от човешкия ендогенен ретровирус (HERV) съставляват приблизително 8% от човешкия геном. Те са резултат от заболявания, от които са страдали древните предци на човека преди милиони години. И тези вируси са станали част от човешкия геном поради начина, по който се репликират.

Подобно на съвременния ХИВ, тези древни ретровируси трябваше да вмъкнат своя генетичен материал в генома на гостоприемника, за да се осъществи процесът на репликация. Обикновено такъв вирусен генетичен материал не се предава от поколение на поколение. Но някои древни ретровируси са придобили способността да проникват в първичните зародишни клетки, като яйцеклетки или сперматозоиди, които всъщност предават своята ДНК на бъдещите поколения. Нахлувайки в първичните зародишни клетки, тези ретровируси са успели да пуснат корени в геномите на човешките предци в продължение на няколко милиона години и сега те дори могат да повлияят на начина, по който изследователите тестват за определени заболявания.

Активни гени на вируси в човешкия геном

Вирусите въвеждат своя геном в клетките гостоприемници под формата на провирус. В момента има около 30 различни вида човешки ендогенни ретровируси при хората, т.е. човешкият геном съдържа повече от 60 хиляди провируса. Тези провируси могат да разкажат дългата история на многото пандемии, през които човечеството е трябвало да премине в хода на еволюцията. Учените смятат, че множество популации някога са били заразени с тези вируси, тъй като техните ДНК последователности са били фиксирани не само в човешкия геном, но и в геномите на шимпанзета, горили и други примати.

Изследвания, проведени в нашата и други лаборатории, показват, че HERV гените са активни в болни тъкани, като туморни тъкани, както и по време на ембрионалното развитие на човека. Но колко активни са HERV гените в здравите тъкани все още е до голяма степен неизвестно.

За да отговорим на този въпрос, нашата лаборатория реши да се съсредоточи върху една група HERV, наречена HML-2. Това е най-новата активна група от всички HERVs - тези вируси са изчезнали преди по-малко от 5 милиона години. Но дори и сега някои от неговите провируси, които продължават да съществуват в човешкия геном, показват способността да произвеждат вирусни протеини.

Ние анализирахме генетичния материал в база данни, съдържаща повече от 14 000 тъканни проби, взети от голямо разнообразие от органи и части на тялото. Търсихме последователности, съответстващи на всеки HML-2 провирус в човешкия геном и открихме 37 различни HML-2 провируса, които все още бяха активни. 54 тъканни проби, които анализирахме, имаха някои доказателства за активност от един или повече от тези провируси. Освен това, всички тъканни проби също съдържат генетичен материал от поне един провирус, който все още има способността да произвежда вирусни протеини.

Ролята на HERV вирусите в поддържането на здравето и развитието на заболявания

Фактът, че хиляди части от древни вируси все още присъстват в човешкия геном и дори могат да произвеждат протеини, е от голям интерес за учените, особено след като вируси, подобни на тях, които остават активни и до днес, могат да причинят такива заболявания като рак на гърдата и подобно на СПИН заболяване при животните.

Все още не е ясно дали генетичните останки от човешки ендогенни ретровируси все още могат да причинят заболяване при хората. Учените са открили частици, подобни на HML-2 вирусите в раковите клетки, а наличието на HERV генетичен материал в засегнатите тъкани е свързано с развитието на заболявания като амиотрофична латерална склероза, множествена склероза и дори шизофрения.

Нашето проучване прави нов поглед върху тези данни, показвайки, че HERV гените присъстват дори в здрави тъкани. Това означава, че наличието на HERV РНК може да не е достатъчно, за да свърже вируса с развитието на определено заболяване.

По-важното е, че това също означава, че HERV гените или протеините може вече да не са подходящи мишени за лекарства. За HERV учените са тествали набор от лекарства, включително антиретровирусни, антитела за рак на гърдата и Т-клетъчна терапия за меланом. При прилагането на лечения, използващи HERV гени като раков биомаркер, трябва да се вземе предвид и тяхната активност в здравите тъкани.

От друга страна, нашето проучване показва, че HERV могат дори да бъдат полезни за хората. Най-известният HERV, нахлул в човешки и животински геноми, е синцитинът, който е ген, получен от древен ретровирус, който играе важна роля във формирането на плацентата. Бременността при всички бозайници зависи от протеина, който този ген кодира.

Междувременно мишки, котки и овце също са намерили начин да използват ендогенни ретровируси, за да се защитят срещу оригиналния древен вирус, който ги е създал. Въпреки че тези нахлуващи вирусни ДНК последователности не могат да принудят гостоприемника да пресъздаде пълноценен вирус, достатъчно от тези части циркулират в тялото на гостоприемника, за да попречат на техния предшественик вирус да се репликира, ако гостоприемникът го срещне. Учените предполагат, че един HERV може да е играл защитна роля сред хората преди милиони години. Нашето проучване показва, че някои други HERV могат да влязат в човешкия геном и след това да бъдат използвани от човешкото тяло за същата цел.

Още много неизвестни

Нашето проучване демонстрира нива на активност на HERV в човешкото тяло, които преди това бяха неизвестни, и в резултат повдигна толкова въпроси, колкото и отговори.

Имаме още много да учим за древните вируси, които продължават да съществуват в човешкия геном, включително дали тяхното присъствие е от полза за хората и какви механизми са отговорни за тяхната активност. Освен това ще бъде необходимо да се проучи дали тези гени могат да предизвикат производството на вирусни протеини.

Когато отговорим на тези въпроси, ще можем да разберем неизвестните досега функции на гените на тези древни вируси и ще помогнем на учените да разберат как човешкото тяло реагира на еволюцията, запазвайки ехото от древни пандемии вътре.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: